a műfaj megkerülhetetlen kályhája

2020.02.18. 20:00

Jókai Mórra is emlékeztek a magyar széppróza napján

A magyar szépprózának Jókai Mór (1825. február 18. – 1904. május 5.) az első igazi nagymestere. Ezért lett az érdekfeszítő, kalandos történetek mesélőjének születésnapja egyúttal a magyar széppróza napja. Az eseményhez kapcsolódva ma délután az Illyés Gyula Megyei Könyvtár tartott alkalomhoz illő megemlékezést.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A rendezvényen Liebhauser János igazgató köszöntötte a résztvevőket, kollégákat és megjelent vendégeket. Kovács Norbert, az intézmény filozófus képzettséggel is felvértezett munkatársa Jókai Mór életművét, munkásságát mutatta be, a leglényegesebb csomópontok megragadásával. A szerző nem csak a romantikus regény nagymestere: jóval több annál, mint ahogy, illetve amiként kanonizálva lett. Tehát nem pusztán mint a régi romantikus klasszikus ünneplendő, hanem a magyar széppróza – egyik – kályhája, általában.

Érdeklődéssel hallgatták a résztvevők Kovács Norbert előadását Fotó: Mártonfai Dénes

Az irodalomtörténeti csemegét jelentő összegzés után a jelenlévők megalapították a Tolna Megyei Könyvtárbarát Egyesületet. Liebhauser János lapunknak elmondta, hogy ezzel a lépéssel régi adósságát törleszti az intézmény. Az elmúlt években folyamatosan erősödött a működés társadalmasítását igénylő törekvés, ami – természetesen bizonyos határok között – egyrészt önmagában jogos, másrészt következményeiben hasznot is hozhat. A civil szerveződés huszonkét taggal alakult meg, az elnöki tisztet Liebhauser János látja el, a két alelnök pedig Kaposi Ildikó és Dicső Zsolt lett.

A közvetlen és a távlati hozadék

A civil szerveződéssel a könyvtár újabb kaput nyithat a pályázható források irányába. – Ezt nevezhetjük a közvetlen ösztönzőnek – közölte az igazgató. – De esetünkben, főleg a minősített cím birtokában, van egy távlati, még fontosabb szempont is. Ugyanis, ha minden a tervek szerint halad, megépül a létesítményünket is befogadó Tudásközpont. A Könyvtárbarát Egyesület számos jó ötlettel segíthet a közös munkában. Olyan stratégiai döntések várnak ránk, melyekben minden átgondolt szakmai vélemény jó szolgálatot tehet. Ennek a remélhetőleg folyamatos kölcsönhatásnak köszönhetően a könyvtárnak is lesz olvasója és az olvasónak is lesz könyvtára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában