elismerés

2020.03.21. 17:30

A pákozdi emlékhelyet a simontornyai grafikus tervezte

Wessely Gábor

Forrás: Beküldött kép

Nemzeti emlékhelyként tíz éve funkciónál a KEMPP (Katonai Emlékpark Pákozd), de története sokkal régebbre nyúlik vissza, és van Tolna megyei vonatkozása is. A „vonatkozás” egy személy, a Simontornyán élő Könyv István János, aki annak idején – 42 évvel ezelőtt – sorkatonai szolgálatát töltve, arra kapott megbízást, hogy álmodjon meg, tervezzen meg az 1848-49-es szabadságharc győztes csatájának helyszínén egy szabadtéri emlékhelyet. (A magyarok, Móga altábornagy vezetésével itt futamították meg Jellasics seregét.)

Könyv István János az emléklappal. Fotó: Beküldött kép

Az akkor pályakezdő grafikus el is végezte a feladatot. Az évek során történtek módosítások, de az alapötlet az övé.

Nemrég ünnepséget rendeztek Pákozdon, ahol a tíz évre, a 42 évre és az egykori győztes csatára emlékeztek. A rendezvényen részt vett többek között Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester és Görög István, a KEMPP ügyvezetője. Meghívták Könyv István Jánost is, akinek 1978-as munkásságát – az első tervek elkészítését – emléklappal jutalmazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában