könyvajánló

2020.03.19. 17:45

Elmélkedni egy szikrázó délutánon

Jelenlegi helyzetünkben, a felszabadult időnkkel sok módon rendelkezhetünk. Elüthetjük játékokkal, filmezéssel, alkotással, és bizony olvasással is.

Fekete Dávid

Gacsályi Józsefről már több ízben írtunk korábban. Legutóbb 2018-ban, két évvel ezelőtt, amikor legújabb kötete, a Fontos megjelent, a kötetről viszont nem írtunk még. Eddig.

Gacsályi József válogatott és új verseit tartalmazza a kötet. Öt alcímmel ellátott részre osztották az 59 verset, melyek közt találhatunk négysorosokat és elégiákat is. Egy dolog bizonyos: ezek a versek profin összerakott alkotások, jól megszerkesztettek, sallangmentesek. Ugyanakkor éppen emiatt húzhatja száját az olvasó. Az bizonyos, hogy négy rövidke sorban megfogalmazni bármilyen tanulságot, jelenséget embert próbáló feladat, nagyfokú kreativitást és precizitást igényel az effajta költészet. Ez Gacsályi Józsefnek sem mindig sikerül, mindazonáltal párszor sikerült megugrani a lécet.

A kötet tematikája rendkívül szerteágazó. A költő tanakodik a múltról és jelenről, az életcélokról, de letűnt korok nagyjairól is, egyes alkotásokat a keserűség dominál, másokat pedig az életigenlés, a derű és egyfajta vallásosság. Igen magasfokú műveltségről tesz tanúbizonyságot sok esetben. Mondandójával pedig lehet egyetérteni és lehet vitatkozni, ami izgalmasabbá teheti a befogadást.

Jól látszik tehát, hogy ha olvasásra adja fejét az ember, ezzel a kötettel nem lőhet bakot, hiszen a könyv még befejezése után is velünk maradhat, ha gondolkodni, esetleg vitatkozni kívánkozunk Gacsályi Józseffel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában