filmklub

2020.10.14. 07:00

Népszerűek a Történelmi Filmklub múzeumi sorozat filmjei

Nagy érdeklődés övezte a Wosinsky Mór Megyei Múzeum Történelmi Filmklub sorozatának kedd délutáni vetítését. A számolás joga című film nem az utolsó volt a sorban.

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

Andrásné Marton Zsuzsanna múzeumpedagógus elmondta: ezt a filmklubot idén februárban indították, sok résztvevővel. Három film lejátszása után viszont a koronavírus-járvány miatt szüneteltetni kellett. Ősszel korlátozott létszámmal, előzetes regisztrációval kezdték újra.

A Történelmi Filmklub az idei év termése, előzményei azonban vannak. A sikeres Háborútól háborúig. Képes várostörténet 1918–1945 című időszaki kiállításhoz kapcsolódva a Világ-Mozi sorozatban a két világháború között készült filmeket mutattak be. A Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából rendezett Sárkányok mindig lesznek tárlatot sárkányokhoz kapcsolódó filmekkel társították a Sárkánymozi sorozat keretében. A Front-Mozit pedig az első világháborús kiállításhoz szervezték.

A 2020-as Történelmi Filmklub koncepciójának megtervezésekor fontos szerepet játszott, hogy egy-egy film mindenképpen valamilyen hiteles történelmi eseményhez kötődjék. Az is szempontot jelentett, hogy lehetőleg rangos, bizonyosfajta megmérettetésen már bizonyított, mondjuk, Oscar-díjas filmeket kínáljanak a múzeum könyvtártermébe látogató nagyérdeműnek.

A kedd délután megtekintett, A számolás joga című, 2016-os amerikai életrajzi film a NASA első fekete bőrű női matematikusának történetét dolgozza fel. A filmklub műsorát még a közelmúlt Black Lives Matter-felkelései előtt állították össze, így az egybeesés csupán véletlen. Népszerűnek bizonyult a szeptember 15-én terítékre került Nagy Katalin című, 1995-ös német történelmi filmdráma is.

Az eddigi tapasztalat szerint a Történelmi Filmklub jó benyomást gyakorolt a résztvevőkre. A tizennégy órakor kezdődő programok nyilvánosak, minden korosztály számára nyitottak. Leginkább a nyugdíjasok látogatják őket, aminek egyik oka, hogy ők érnek rá legjobban. Középiskolás tanulók is jártak már a klubba. Van továbbá egy állandó közönség.

A filmklub szervezői úgy gondolták, a külföldi filmek mellé magyar klasszikus regényből készített filmet is becsempésznek a repertoárba. Ennélfogva került sor Az aranyember című 1962-es magyar filmre szeptember 29-én.

Az adott film lejátszása előtt rövid történeti áttekintést ad a rendezőről Ódor János Gábor múzeumigazgató vagy Andrásné Marton Zsuzsanna múzeumpedagógus. A film megtekintését követően a megjelentek megoszthatják egymással személyes élményeiket.

A következő filmvetítés október 27-én lesz A zongorista című 2002-es francia-német-brit-lengyel filmmel. A Történelmi Filmklub a Wosinsky Mór Megyei Múzeum könyvtártermében zajlik, maszk viselése kötelező. Andrásné Marton Zsuzsanna azt is elárulta: a szerzői jogokra vonatkozóan megegyeztek az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesülettel. A filmklub 2021-ben is folytatódni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában