PTE KPVK

2020.10.28. 20:00

Új galériát nyitott Szekszárdon az egyetemi kar

Megnyílt a PTE KPVK kortárs képzőművészeti galériája, az Universitas Galéria szerdán délután. Most Borsodi Fruzsina, Cseh Amanda, Elter-Jantner Zsófia, Kaizer Mercédesz és Szili Nóra művei láthatók itt.

Foray Nándor

Fotó: Mártonfai Dénes

Az Universitas (U) Galéria Re Post című kiállítása egy ünnepélyes átadó- és nyitókiállítás, amely az idén végzett környezetkultúra szakos hallgatók munkáit vonultatja fel, építészeti és művészeti kísérletek, tervek, fotók, festmények, mix és intermédia formájában.

– Ez a galéria több tekintetben határnyitás. Az egyik ilyen az egyetem és a körülötte lévő világ közötti határok lebontása. A másik a műfajok, az irányzatok közötti határnyitás. Lebontjuk a határokat különböző tudományterületek között. Határnyitásokra került sor ugyanakkor a nemzedékek között is – fogalmazott a kar dékánja, prof. dr. Szécsi Gábor.

– A környezetkultúra képzés a mai magyar felsőoktatásban hiánypótló vizuális, akár a képzőművészethez nagyon szorosan kapcsolódó képzés – ismertette az Alkalmazott Művészetek Tanszék mesteroktatója, Imre Péter szobrászművész.

– A műveket létrehozni egyfajta szabadságérzés, és ezért jó művésznek lenni – mondta a tanszék tanársegédje, Varga Rita.

A galéria kiállításaiban mindenképp azon aktivitások kapnak prioritást, melyek a kar képzéséhez kapcsolódnak. Oktatói és hallgatói munkákat prezentál, kurátori együttműködésekkel. A kiállítások és a hozzá kapcsolódó programok hangsúlyos szerepet kapnak a kultúrateremtésben és a kultúraközvetítésben. Mindemellett olyan találkozási terek, pontok jöhetnek létre, melyek Szekszárd városával és a régióval élő kulturális kapcsolatot ápolnak, és azok szerves kulturális helyszíneivé válnak.

A programok sokszínűsége, tematikussága lehetőséget ad a közönség- és közösségnevelésre, alternatív, nem formális keretek között történő vizuális nevelésre és oktatásra, múzeumpedagógiai foglalkozásokra. Az edutainment (szórakoztatva tanulás) alapú művészeti neveléssel így már a fiatal generáció is részese lehet a képzőművészeti diskurzusoknak.

Az Universitas Galéria megalapítását több fontos momentum előzte meg. Már ez elmúlt években rendszeresen szerveztek kiállításokat a galéria helyszínén és a régió különböző városaiban. A karon tizenkét éve folyik környezetkultúra szakos hallgatók képzése, ebben fontos szerepet kapnak a dizájn, a formatervezés és a tervezés mellett a képzőművészeti alapgyakorlatok, a festészet, a szobrászat, a fotográfia, valamint az építészeti tervezések alapjai.

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar vezetése, együttműködve Szekszárd önkormányzatával, célul tűzte ki a megyeszékhely és a régió kulturális életének felpezsdítését, ennek részeként egyetemi kulturális programok létrehozását. A galéria megnyitását a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában