Helyi kultúra

2020.12.15. 16:20

Egy régóta ismert költő első kötete jelent meg

Wessely Gábor

Fotó: Beküldött fotó

Amikor 1994-ben megjelent Presser Gábor első önálló lemeze, mindenki csodálkozott: ilyen tartalmas alkotói pálya során csak most jutott el idáig? Hihetetlen!

Hasonló a helyzet Drescher J. Attilával is, aki költőként, novellistaként, műfordítóként, nyelvtörténeti és stilisztikai doktorként, szerkesztőként (Dunatáj, Kézjegy) régóta ismert, de csak most, hetvenévesen adta közre az első verseskötetét. Korábban két műfordításkötete jelent meg, és a hetvenes évek óta publikált újságokban, folyóiratokban. (A Tolna Megyei Népújságban, korai költeményeit Csányi László adta közre.)

Sopronban született, Szegeden diákoskodott, Szekszárdon és Budapesten élt és dolgozott, aztán nyugdíjasként visszavonult a Balatonhoz alkotni (Zamárdiba és Siófokra), majd Tamásiban telepedett le. Kötetébe, mely a Mondj hellót a hétfőnek! – címet viseli, minden állomáshelyéről kerültek írások, a szintén soproni gyökerekkel rendelkező Zsirai László szerkesztésében.

Fotó: Beküldött fotó

A Drescher-versek mindennel foglalkoznak, a köznapi jelenségektől, érzelmektől kezdve, az elmúlásig és a túlvilágig. Galaxis című művében így összegez: Az ember sorsa hogy / a galaxisba kilökve / vállalja önmagát / s meglelje csillagát.

A száznegyven oldalas életműkötet a Hungarovox Kiadó gondozásában jelent meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában