Németség

2021.01.24. 20:00

Arany Dísztű fémjelzi munkája értékét

Németkérről indult, budapesti egyetemi katedráig jutott. A német nyelvet édesanyjától tanulta meg. A kitüntetett máig erősen kötődik falujához.

Szeri Árpád

Forrás: Beküldött kép

A Magyarországi Németségért Arany Dísztű idei kitüntetettjeinek egyike Szauer Ágnes lett. Az országos elismerésre együtt terjesztette fel a Győr-Moson-Sopron Megyei Német Önkormányzat, a Tolna Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége és a Németkéri Német Önkormányzat. Nem véletlenül, hiszen Szauer Ágnes Németkéren gyerekeskedett, itt járt általános iskolába.

Lapunk már 1968-ban írt az akkor hetedik osztályos tanulóról, aki számtan és történelem tantárgyakból egyaránt bejutott a járási döntőbe. Középiskoláját is a megyében, jelesül Pakson, a Vak Bottyán Gimnáziumban végezte. Ezután felsőfokú tanulmányai Pécsre, a Tanárképző Főiskola német-orosz szakára, majd Budapestre, az Eötvös Loránd Tudományegyetemre szólították.

Később a Soproni Főiskolán tizenöt éven át oktatott leendő német nemzetiségi óvodapedagógusokat, a nemzetiségi óvóképzésben új módszereket honosított meg. A váci Apor Vilmos Főiskolán a pedagógusképzésben töltött be oktatói szerepet, melyet jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetemen falai közt is folytat, a magyarországi német óvodapedagógusokat és alsó tagozatos nevelőket képző programban. Közel tizenöt éven át a Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Hivatalának főosztályvezetője volt.

Kapcsolata falujával ma is rendszeres. Gyermekkori emlékei és a német anyanyelve, melyet édesanyjától tanult, meghatározták egész életét – mondta el lapunknak a fővárosban élő kitüntetett. Sokoldalú tevékenységéhez kiváló alapot biztosítottak a német énekek, táncok és történetek.

Németkéren a korábbi évekhez hasonlóan jelenleg is számos magyarországi német rendezvényt kezdeményez és szervez. Sok ötlet és azok megvalósítása fűződik a nevéhez. Egy alapítvány életre hívása, német nemzetiségi tanszék alapítása, a falujához kötődő, történelmi, kulturális és konyhaművészeti kötetek sokaságának megjelentetése, de ezeken túl néprajzi tevékenység és kiállítások is köszönhetők neki.

Kezdő pedagógusként a németkéri általános iskolában tanított, emellett – egy újabb adalék a korabeli, 1977. évi Tolna megyei napilapból – irányításával kezdődtek meg a német nemzetiségi néptánc próbák. A 2001-ben alapított Németkéri Németségért Nívódíjat Bartha Alajos társaságában vehette át. Az indoklás szerint „az elmúlt évek során mindketten sokat tettek a német nemzetiségi kultúra ápolása terén.”

Önmagán túlmutató kezdeményezésnek bizonyult az a tárlat, mely 2012-ben Molnár József falusi fényképész munkásságát mutatta be a németkéri tájházban. Első alkalommal történt meg, hogy közönség elé kerültek az egykor még üvegnegatívra készült fotók, melyek véletlenül kerültek elő annak a háznak a padlásáról, amelyből a Molnár családot 1947-ben kitelepítették.

A házban élő család egyik tagja Szauer Ágnesre bízta a negatívokat, aki megtalálta a megfelelő technikát a régi képek elővarázsolásához. Ennek köszönhetően tekinthettek be az érdeklődők a falu 1933 és 1944 közötti felvételein megörökített családi és baráti összejöveteleibe, ünnepeibe, fontosabb eseményeibe.

Szűknek bizonyult a nagyterem

„Németkéri fotográfiák: nézőcsúcs a Zentrum-rendezvényen” – ezzel a címmel jelent meg az az írás, mely a falut bemutató kiállítássorozat egyik legjelentősebb állomására kalauzolta az olvasókat. „Soha ennyi érdeklődő még nem volt a Magyarországi Németek Háza nagytermében, mint 2015. február 25-én, a Zentrum-Programme im HdU legutóbbi rendezvényén.

Ez alkalommal Molnár József egykori németkéri fotográfus alkotásainak kiállítását nyitották meg prezentáció és kultúrprogram kíséretében. (...) A Molnár-gyűjtemény üvegnegatívokon maradt az utókorra, az anyagot Szauer Ágnes és németkéri segítők dolgozták fel” – olvasható a tudósításában. A Barátság című folyóirat szintén a fotókkal foglalkozó cikke közölte azt is, hogy Szauer Ágnes munkáját Fodorné Szauer Teréz és Schönhardt Ferencné szül. Szauer Viktória segítette.

Borítóképünk: Szauer Ágnes Németkéren, egykori iskolájában, régi emlékeket felidézve

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában