centenárium

2021.01.19. 16:46

Az író, aki ablakot nyitott a világra

Száz éve született Szekszárdon a Kossuth-díjas író, Mészöly Miklós, és ebből az alkalomból emlékére, tiszteletére a város a Mészöly Miklós Egyesülettel közösen emlékévet indított. Ennek programját kedden, a városházán tartott sajtótájékoztatón ismertették.

Szepesi László

20210119_Szekszárd_A város Önkormányzata és a Mészöly Miklós Egyesület Mészöly Miklós születésének 100. évfordulójára meghirdetett emlékév kapcsán sajtótájékoztatót és koszorúzást tartott. A sajtótájékoztató meghívott résztvevői: Ódor János igazgató, régész főmuzeológus (Wosinsky Mór Megyei Múzeum),Szolláth Dávid irodalomtörténész,Gyurkovics János alpolgármester, Csötönyi László önkormányzati képviselő és Liebhauser János könyvtár igazgatója. koszorúzáson és beszédet mondot: Szolláth Dávid irodalomtörténész, a Mészöly Miklós Emlékplakett 2020. évi kitüntetettje. _Fotó:Mártonfai Dénes_MD_TN

Fotó: Mártonfai Dénes

Gyurkovics János, a város alpolgármestere bevezetőjében elmondta, a pandémia miatt a tervek szerint május 19-én rendezik meg a Mészöly-emléknapot, jövőre pedig az író születésnapján felavatják az addigra elkészülő mellszobrát. A Porkolábvölgy északi végében, a hajdani helyén tavaly elkészült Mészöly-tanyához irodalmi sétákat szerveznek, lesznek felolvasóestek, könyvbemutatók, filmvetítések, s júniusban megrendezik a Szekszárdi Magasiskolaként emlegetett hagyományos íróakadémiát. Tervezik még többek között három kötet megjelentetését, ebben helyet kapnak a Mészöly-mesék dramatizálására kiírt pályázat munkái, az íróakadémia alkotóinak és tanárainak Mészöllyel kapcsolatos írásai, s az íróval kapcsolatos fotókiállítás képei is.

Csötönyi László a Szekszárdi Közgyűlés Kultúra, Civil szervezetek, Városmarketing Bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a jövőben több jeles szekszárdi polgár születésnapjáról, születésének évfordulójáról is meg akarnak emlékezni. Közöttük legjelentősebbként említette Mészöly Miklóst, akinek emlékévéről a bizottság egyeztetett a programot összeállító megyei múzeummal és a megyei könyvtárral.

A meghirdetett „Mészöly 100” emlékév szekszárdi és Kárpát-medencei programjainak koordinátora dr. Szolláth Dávid irodalomtörténész, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének tudományos munkatársa, a Mészöly Miklós emlékplakett 2020. évi kitüntettje. Ő a programismertetést a határainkon túli események felsorolásával kezdte, elmondta, hogy Kolozsváron az Erdélyi Múzeum Egyesület a Magyar Kultúra Napján Mészölyt állította középpontba, a Babes-Bolyai Tudományegyetem konferenciája Mészöllyel és a szintén száz éve született Pilinszky Jánossal foglalkozik. Marosvásárhelyen a Látó című folyóirat idén minden egyes számában lesz írás Mészölyről. Nyitrán a Konstantin Filozófus Egyetem a Veszprémi Egyetemmel együttműködve rendez konferenciát májusban. A Felvidéki Magyar Irodalmár és Kulturális Egyesület is kapcsolódik a Mészöly centenáriumhoz. Itthon tanácskozást tervez a Miskolci Egyetem Mészöly világirodalmi kapcsolatairól, a Pécsett megjelenő Jelenkor Mészöllyel foglalkozó tematikus számának pedig január 27-én lesz az online bemutatója. Lesznek Mészöllyel kapcsolatos irodalmi események Győrben és Szegeden is. A Mészöly-hagyaték jelentős részét őrző Petőfi Irodalmi Múzeum emlékkiállítást és illusztrációs fesztivált tervez, a Magyar Művészeti Akadémia tanulmánykötet kiadására készül, és Városmajorban, Mészöly Miklós és felesége, Polcz Alaine lakásának környékén irodalmi sétákra hívják az irodalombarátokat.

A szekszárdi programok egyik szervezője Ódor János, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója elmondta, az emlékév rendezvényeit a pandámiás helyzet figyelembevételével főleg a tavasz utáni időszakra tervezték. Megemlítette, hogy a Mészöly centenárium politika felett álló ügy, s mindenki egyformán támogatta az elképzeléseket. A szervezésben aktívan résztvevő Liebhauser János, az Illyés Gyula Megyei Könyvtár igazgatója arról beszélt, eddig a Mészöly emléknapokon a díjazottak portréit mutatták be, idén viszont, a hagyományoktól eltérően olyan film készül, amelyben a Mészöly díjas írók, irodalmárok vallanak Mészölyről. A kortárs magyar irodalom jelesei mondják el, hogy miért fontos számukra Mészöly Miklós. Elmondta, két könyvet fog az idén a könyvtár megjelentetni, egyik a Mészöly mesék dramatizálására kiírt korábbi pályázatra érkezett legjobb munkákat, a másik a Szekszárdi Magasiskola résztvevőinek, tanárainak Mészöllyel kapcsolatos írásait tartalmazza.

A sajtótájékoztató után az önkormányzat és az egyesület képviselői megkoszorúzták az író Bezerédj utcai szülőházán 2004-ben elhelyezett emléktáblát. Itt Szolláth Dávid többek között arról beszélt, hogy Mészöly mindig megújuló, kísérletező író volt, akinek a második világháborúban, majd a Rákosi- és a Kádár-korszakban élt, amikor a legrosszabbak voltak a feltételek, hogy valaki modern európai író legyen. Akkor, amikor arra, ami egy érdeklődő olvasónak érdekes, a külvilág volt, a törpefejű kultúrpolitikusok, kultúrharcosok azt mondták, dekadencia, polgári csökevény, s az írók jelentős része kompromisszumra kényszerült, akkor ő bátorságból, csökönyösségből nem volt hajlandó félni, és művei ablakot nyitottak a világra.

Mészöly Miklósra emlékezik az MMA

A Magyar Művészeti Akadémia 2021-ben megemlékezik a 100 éve született és 20 éve elhunyt Mészöly Miklósról, a múlt század második felének kiemelkedő írójáról. Mészöly Miklós életműve arra példa, hogy miként lehet egy diktatúra szorításában megőrizni a személyes függetlenséget és az alkotói szuverenitást. Remekművei Az atléta halálától a Sauluson és a Filmen, a Magasiskolán és a Családáradáson, esszéin át nemcsak új poétikájukkal hatottak, hanem maradandó erővel jelenítették meg a magyar és a közép-európai lét következményeként nemzedékek alapélményévé vált „szép reménytelenség”-et is.

Az MMA a kettős évfordulón (a járvány miatt meg nem valósítható rendezvények hiányában) júniusban kerítés-kiállítással, egy szeptemberben elkészülő tanulmánykötettel és a tervek szerint az ősszel elkészülő, In memoriam… portréfilmmel tiszteleg Mészöly Miklós emléke előtt.

Az előkészületekben és a megvalósulásban dr. Kucsera Tamás Gergely MMA-főtitkár vállalt koordináló szerepet, a program felkért szakmai felelősei: Pécsi Györgyi akadémikus, az MMA Kiadó vezetője és dr. Gróh Gáspár nem akadémikus közgyűlési képviselő.

Az MMA már korábban szorgalmazta a Mészöly-mű alapján készült Magasiskola című film (r.: Gaál István, 1970) digitális felújítását, amely el is készült, és a közmédiában január 14-én már be is mutatták a restaurált filmváltozatot.

A programok közül elsőként Mészöly Miklós elhunytának 20. évfordulója alkalmából a Móser Zoltán fotóiból készülő kerítéskiállítás a nyár elején lesz látható az MMA Bajza utcai épülete körül, írják közleményükben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában