a kultúra napja

2021.01.26. 14:00

Színes programmal zárult a kultúra napja

A magyar kultúra napjáról szóló estet a megszokott formában nem lehetett megtartani a járvány miatt, ezért a programot a TelePaks televíziós csatornáján és közösségi oldalán lehetett megtekinteni.

Munkatársunktól

Forrás: TelePaks

A kulturális műsor előtt Szabó Péter, Paks polgármestere mondott ünnepi beszédet.

– Ezen a mai ünnepen feltehetjük a kérdést, hogy mit jelent valójában a kultúra? S miközben megpróbáljuk megfogalmazni, rájöhetünk, hogy emberi fogalmaink szerint szinte mindent. Mindent, ami érték, ami kifejezi emberi gazdagságunkat, méltóságunkat, életünket, a világhoz, önmagunkhoz, a másik emberhez fűződő viszonyunkat. Mindazt, ahogy megéljük és megtapasztaljuk emberi világunkat. Ahogyan kifejezzük érzéseinket, vágyainkat, megélt örömeinket, veszteségeinket, konfliktusainkat, jövőbe vetett reményünket. Ezért a kultúra az ember leggazdagabb kifejezőeszköze. A nyelv, a zene, a tánc, a dráma, a képzőművészetek és a kultúra megannyi más arca által. Mert a kultúra mindig személytől személyig hatol. Ezért a magyar kultúra attól lesz személyesen a miénk, hogy benne van őseink nyelve, gazdagsága, veszteségei, kudarcai, életük gyarapodása, mindaz, ahogy megélték és kifejezték örömeiket, bánatukat, ünnepeiket, emberi közösségeiket, vagy éppen magányukat. De a kultúra személyessége abban is áll, hogy mindig párbeszédet indít. Nemcsak az alkotó vesz benne részt, hanem az is, aki befogadja az alkotást – mondta beszédében.

Az ünnepi műsorban Feil Gréta, Pákolitz István Nem múlik el a szerelem című versét mondta el. A folytatásban a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tanára, Kovácsné Péger Györgyi, valamint Gróf Elmira, Kollár Barka, Kosaras Boglárka, Molnár Zsófia, Nágl Bernadett, Németh Natália, Rauth Csaba, Tóth László, Ulbert Csombor és Weisz Veronika diákok irodalmi műsort adtak A kultúra mindenkié címmel. A felkészítő tanár Fodor Gabriella volt. A magyar kortárs könnyűzene kimagasló csapatából, a 30Y együttesből Beck Zoltán (ének, gitár) és Sárközy Zoltán (zongora) Kettő című szerzői estje következett, amelyben kortárs írók és zeneszerzők művei is helyet kaptak a magyar kultúra napja alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában