Kazinczy-verseny

2021.02.24. 17:30

Szépen beszélnek ebben a nyelvzavaros világban

Szepesi László

Fotó: Mártonfai Dénes

A lányok csilingelő s a fiúk férfiasodó gyerekhangja mély, okos gondolatokat közvetített. Érthetően, szépen, magyarul. Szekszárdon a Baka István költőről elnevezett iskolában kedden volt a Kazinczy „Szép Magyar Beszéd” verseny megyei döntője. Tizenkét általános iskolás diák, ötödikes, hatodikos, hetedikes, nyolcadikos tanulók, Bonyhádról, Bogyiszlóról, Dunaföldvárról, Paksról és Szekszárdról bizonyították, hogy ebben a hang- és nyelvzavaros, a külföldi hangsúlyozást majmoló reklámok világában még tudnak szépen, magyarul beszélni.

Idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka Emlékére kuratóriuma a 2020–2021. tanévre meghirdeti a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt az általános iskolák 5–8. évfolyamos, valamint az e korosztálynak megfelelő középiskolai évfolyamok azon tanulói részére, akik még nem nyertek el Kazinczy-jelvényt.

Ebben az évben bizonyára a vírus miatt is kevesebben álltak a zsűri elé. Elmaradt a tamási, dombóvári elődöntő, tudtuk meg a szekszárdi megmérettetést szervező Wénerné Scheuer Zsuzsa tanárnőtől. Erre a versenyre is mindössze tizenkét általános iskolás jött el.

A zsűri, Dr. Galigerné Pártai Erika tanárnő, Orbán György tanár, előadóművész és Finta Viktor, a Tolnai Népújság főszerkesztője pontozott. A verseny után ezt mondta a zsűrielnök, Orbán György: elismerés illeti a versenyzőket, hogy ilyen vírusjárta körülmények között eljöttek, megmérettették magukat, s dolgoznak azért, hogy ebben a borzasztó kommunikációjú világban, amelyben élünk, szépen, pontosan beszéljenek. De ugyanígy elismerés illeti tanáraikat is, akiknek nagy munkája van abban, hogy a gyerekek ezt elérték.

S bár ebben a versenyben nem voltak vesztesek, csak győztesek, azért hirdettek eredményt: az ötödik, hatodik osztályosok közül ketten lettek elsők, Bali Anna és Hága Kamilla, a harmadik Stier Dániel. A következő korcsoportban a legjobb lett Varga Panna, második Kisvári Gréta, a harmadik helyezett Posta Panna.

A kiírás szerint ők a Dunától nyugatra eső megyék és Budapest főváros tanulóival együtt április 22–24-én Balatonbogláron a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában vesznek részt a dunántúli döntőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában