film

2021.04.25. 15:15

Filmvászonra kerül Fekete István életútja

Varga Szilvia

Fotó: Facebook

Dokumentumfilm- sorozat készül a százhuszonegy éve született Fekete István életének legfontosabb mozzanatairól. A Tüskevár, a Téli berek, a Bogáncs és a Vuk széles körben ismert alkotások, ugyanakkor Fekete István teljes munkássága és életműve már kevésbé, számolt be a Hírbalaton.hu.

Éppen ezért szakértők, történészek, kutatók bevonásával dokumentumfilmek készülnek az író életének legfontosabb színhelyein: szülőhelyén, Göllén, de Kaposváron, Mezőkövesden, Ajkán, Bakócán és Budapesten is. Többek között megszólal Bodó Imre helytörténész, Fekete István-kutató és Horváth Tibor, a Fekete István Irodalmi Társaság elnöke is.

A nyár elejére elkészülő nyersanyagokból Babay János producer és rendező egyenként ötvenkét perces filmeket tervez, amelyek tartalmaznak majd gyermekkori történeteket, bemutatják a szülői házat és az író édesapját, Fekete Árpádot is. Ugyanakkor – amíg a forgatás le nem zárul – keresnek minden Fekete Istvánnal kapcsolatos írott, tárgyi és audiovizuális emléket, történetet. Ezeket a [email protected] elektronikus címre várják. Bodó Imre helytörténész, a Fekete István Múzeum létrehozója elmondása szerint nincs még egy magyar író, aki olyan népszerű lenne a világon, mint Fekete István. Negyvenhét kötetet tartanak számon. Külföldön tíz nyelven, 12 országban, 45 kiadásban jelentek meg könyvei. Várja a stábot, de még nem tudja a pontos időpontot, hogy mikor érkeznek hozzá anyagot készíteni a filmhez.

Három oka volt annak, hogy létrehozta a Fekete István Múzeumot Dombóváron 1995-ben. Bodó Imre Göllében született, mint az író, majd Dombóváron alapított családot. Fekete István édesapja, Fekete Árpád Ferenc 1863-ban Dombóváron született. A harmadik nyomós indok, hogy a településnek nem volt közgyűjteménye abban az időben. Tíz éves korától él a szenvedély benne, és negyedik osztályos korában már a Göllei Honismereti Szakkörnek tagja volt. A rajongása az író iránt akkor kezdődött, amikor karácsonyra szüleitől a Koppányi aga testamentuma című könyvet megkapta ajándékba. Majd amikor megtudta, hogy az író göllei születésű, eldöntötte, hogy emlékét ápolni fogja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában