Cikói Székely Kórus

2021.04.21. 12:30

Már több mint két évtizede őrzik a hagyományokat

Tavaly ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Cikói Székely Kórus. Tagjai immár több mint két évtizede fáradhatatlanul őrzik a bukovinai székely dallamok hagyományait.

Sz. B.

Fotó: Makovics Kornél

A Cikói Hagyományőrző Egyesületet 1995-ben jegyezték be először egyesületként a Szekszárdi Cégbíróságon. Akkor még a kórus mellett tánccsoporttal is büszkélkedhettek. A német kórus kérésére ők is felvételt nyertek a társulatba, így a nevük Cikói Székely–Német Hagyományőrző Egyesület lett.

Sok éven keresztül zajlott a közös munka, számos fellépést tudhattak maguk mögött a cikóiak. A tánccsoport időközben megszűnt, a német kórus tagjai pedig elöregedtek. Kétezertől vezeti a Székely Kórust Szabóné Gáncs Tünde, ekkortól számítják a szervezet születésnapját.

– Az első öt évben sokat tanultunk, próbáltunk, felléptünk a faluban és a környező településeken – mondta Bogos Jeromosné, az egyesület elnöke. – Kétezer-ötben indultunk először minősítő versenyen, ahol Arany Páva díjban részesült a kórusunk – folytatta.

Az aktívan, fellépésekkel töltött, közel huszonegy év alatt az ország számos helyén, Győrtől Orosházáig, de az országhatárokon túl, Németországban, Lengyelországban, Romániában is megfordultak már a cikóiak. Hat Arany Páva díjjal, négy Arany Páva nagydíjjal és Vass Lajos-nagydíjjal is büszkélkedhetnek. Énekeikből két saját lemezt készítettek, amelyeken hetvenkét dalt örökítettek meg.

– Kevesen vagyunk, de egy kiváló közösséggé kovácsolódtunk – vallja Bogos Jeromosné. – Külön öröm számunkra, hogy kórusunkhoz négy fiatal is csatlakozott, ez nagyon jó érzéssel tölt el minket, idősebbeket, így talán lesz jövője a kórusunknak.

Borítóképünk: Kiváló közösséggé kovácsolódtak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában