portré

2021.05.25. 11:30

Aranyat érő módon játszik a zongorán a szekszárdi tehetség

Már hatéves korától gyúrta a zongorát. Magába szívta a zenei tudást. Egymást követték a jelentős eredmények. Chopin a kedvence, indul a zeneszerzőről elnevezett versenyen is.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Chang Qin már két és fél éve is előkelő helyen szerepelt lapunk hasábjain. Jelesül a XVII. Tolna megyei négykezes találkozó legeredményesebb versenyzői között. A Szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskola zongoristaszakos növendéke – Erősné Máté Éva tanárával együtt – arany minősítést érdemelt a zsűritől.

Chang Qin ekkor mindössze kilencéves volt.

A magyar keresztségben az egyszerűség kedvéért Csabika névvel illetett, kínai származású, művészfrizurás fiú diadalmenete máig töretlen. Még a járvány sem volt képes megakadályozni a tizenegy éves tehetséget trófeagyűjteményének gyarapításában. Tavaly az online módon rendezett, nemzetközi Chopin-verseny döntőjében a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel. A két őszi, ugyancsak nemzetközi megmérettetést pedig bronz, illetve ezüstéremmel zárta.

– Előbb kezdte a zeneiskolát, mint az általános iskolát – osztott meg növendékéről egy jellemző adalékot Erősné Máté Éva. – Hatéves kora óta foglalkozom vele. Az első időkben, akárcsak hasonló korú társait, a játék érdekelte igazán, de utána szivacsként szívta magába a zenei tudást. Fogékonyság, gyors reagálás, remek memória, kiváló ritmusérzék – csak néhányat hadd említsek meghatározó erényei közül. Emellett módfelett érdekli, hogy mi van és miért éppen az van a kottában? Ilyen jellegű, a kompozíciók iránti kíváncsiságról tanúskodó kérdéseket rendszeresen feltesz nekem. Jóllehet eddigi pályafutása első három évében is nagyon szépen helytállt a városi, avagy megyei versenyeken, a nagy áttörés első állomását én a tavalyi, kaposvári, regionális találkozótól számítom. Chang Qin azt bizonyította, hogy tudása immár messze az átlag fölé emeli.

Az ifjú virtuóz – aki jelenleg a Szekszárdi Garay János Általános Iskola negyedik osztályos tanulója – Tolna megye székhelyén jött világra. Szülei révén azonban sanghaji felmenőket mondhat magáénak, nagyszülei jelenleg is ebben a kínai metropolisban laknak. – Nagyon nagy és szép – jellemezte személyes tapasztalat alapján a világvárost. Ahol egyébként nem lehetne őt eladni, miután nemcsak magyarul, hanem kínai nyelven is kifogástalanul beszél. Időnként a tolmács szerepét is vállalta, lefordítva az újságírói kérdéseket édesanyja, Wang Lan számára.

– Az én anyukám énekelt a pekingi operaházban – tette azonnal érthetővé Wang Lan azt, hogy miért is tartotta fontosnak kisfia zenei képzését. A döntés telitalálatnak bizonyult, és gyermeke kibontakozó karrierjét nyugtázva az édesanya boldog mosollyal jelentette ki: – Büszke vagyok rá!

Chang Qin mindig is a zongora iránt érdeklődött. – Szép a hangja és jó hallgatni – jellemezte szeretett hangszerét. Azt is hozzátette, hogy felnőtt életét sem tudja elképzelni zongora nélkül. Kedvenc zeneszerzői közé tartozik első helyen Frédéric Chopin, rögtön utána Liszt Ferenc következik.

Mindkettő nevével lesz idén, nem is sokára nemzetközi zongoraverseny. Melyeken indul a tizenegy éves szekszárdi művészpalánta is, akit eddigi eredményei újabb szép sikerekre jogosítanak.

A sikersorozat néhány állomása

Kaposvár, 2019 novembere, Rév Lívia IV. Dél-dunántúli Regionális Zongoraverseny, hetvenhét diák részvételével, 3. díj. Törökszentmiklós, 2020 márciusa, VII. Nemzetközi Zongorafesztivál, harmincnyolc zeneiskola nyolcvannégy tanulója mérte össze tudását öt korcsoportban, különdíj. Kaposvár, 2020 márciusa, V. ZeneVarázslat Nemzetközi Négykezes Zongoraverseny, bronz minősítés. Budapest, 2020 novembere, V. Danubia Talents Nemzetközi Zenei Verseny, 3. díj. Budapest, 2021 márciusa, III. Wiener Klassiker Danubia Talents Nemzetközi Zenei Verseny, négykezes (tanárral), 2. díj. Balassagyarmat, 2021 áprilisa, XII. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny, tanár-diák kategória, 3. díj. Pápa, 2021 áprilisa, Zeneiskolai Zongoraverseny Bartók Béla emlékére, kilencvenhét versenyző, ezüst érem.

Borítóképen: Chang Qin és Erősné Máté Éva a zeneiskola zongorája mögött

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában