Várrekonstrukció

2021.05.08. 06:38

Modern technika segít évszázadokat visszarepülni az időben

A közelmúltban volt látható hazánkban is a National Geographic saját gyártású sorozata, az „Európa a magasból” második évada, benne hat ország világhírű, vagy épp alig ismert természeti és kulturális értéke madártávlatból bemutatva. A Magyarországról szóló epizód elkészítésében egy szekszárdi székhelyű informatikai cég is közreműködött.

Fekete László

Forrás: Pazirik Kft.

Fotó: zolt4nkov4cs

A NatGeo hazánkról forgatott, harminc országban levetített filmjében lenyűgöző légi felvételeket láthatunk többek között a Hortobágyról, a budapesti háztetőkről, a Balatonról és a Bokodi-tóról, az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól és a Városligetről is.

Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhetően az epizódban 3D-ben látható, milyen lehetett régen a Balaton-partján álló Szigligeti vár. A bravúros, virtuális várrekonstrukció a szekszárdi székhelyű Pazirik Informatikai Kft. szakembereinek munkáját dicséri.

– A Magyar Turisztikai Ügynökség ajánlására még 2020 elején keresett meg bennünket Chris Agathangelou, a Windfall Films producere, akik a National Geographic csatorna számára készítették el a „Europe from above” (Európa a magasból) sorozat második évadát – eleveníti fel a történteket Balogh András, az informatikai cég alapító-ügyvezetője. – A forgatási részletek egyeztetése során megbeszéltük, hogy jelenítsük meg a felmérési és szkennelési folyamatokat is, ami az elméleti rekonstrukciós munkánk egyik meghatározó, kiinduló forrása. Ennek nyomán a szigligeti forgatásokat már a szintén szekszárdi székhelyű Geodézia Kft-vel együtt készítettük.

– Ha jól tudom, nem ez volt az első virtuális várrekonstrukció, amit a Pazirik Kft. készített?

– Az elsőt éppen tíz évvel ezelőtt a simontornyai várról csináltuk. Akkor a NatGeo magazin címlapjára kerültünk, ami nagy elismerése a munkánknak.

– Miként „fordul” egy a jövő technológiáját fejlesztő informatikai cég a régmúlt felé?

– Hát úgy, hogy az ügyvezetőjét gyerekkora óta foglalkoztatja a történelem. Ez a szeretet a szekszárdi Garay János Gimnáziumban nyílt ki, aztán a Pécsi Tudományegyetem történelem-régész szakán folytatódott... Az ebben a hónapban 15. születésnapját ünneplő Pazirik Kft. felkérései, megrendelései ma már 99 százalékban kulturális területről érkeznek. Vagyis zömmel 3D történelmi rekonstrukciókkal, történelmi animációs filmekkel és az elméleti rekonstrukciókhoz köthető interaktív tartalomfejlesztésekkel, kiállítási információs felületek készítésével, mobil applikációk fejlesztésével foglalkozunk.

– Például Szigligeten?

– A már említett, egy évvel ezelőtti forgatásokon a lézerszkennelés mellett 3D fotogrammetriai felméréseket is végeztünk. A forgatásokkal és a helyszíni felmérésekkel párhuzamosan készített robotrepülős felvételekre elkészítettük a 3D elméleti rekonstrukciós jeleneteket is, amelyeket pontosan a ma látható várrom kontúrjára illesztettünk. A végeredmény egy különleges, a Szigligeti vár 16. század végi rekonstruált állapotát bemutató egyedi látványvilág lett.

– Szóval akkor így nézett ki az 1600-as években a Szigligeti vár?

– Mi inkább azt mondjuk, hogy ilyen is lehetett. Egy-egy várrekonstrukció elkészítését hosszú hónapok előkészítő munkája előzi meg. A várról alkotott kép pontossága függ a kutatottságtól, a rendelkezésre álló ábrázolások, feljegyzések elérhetőségétől. A virtuális látványvilág megalkotásánál természetesen merítünk korabeli más várakból is.

– Elképesztően élethűek a képek. Nagy munka volt?

– Mintegy 12-15 ember 4500-5000 munkaórája van benne.

– Nem gondoltam, hogy ekkora szakembergárdával dolgoznak.

– Harmincan vagyunk – szoftverfejlesztők, grafikusok, 3D grafikusok, operatőrök, videoszerkesztők, fotósok –, így nem ritka, hogy akár tíz különböző projektben is dolgozunk egyszerre. Kiállítások installációi mellett korabeli fotók alapján kastélyrekonstrukciókat is készítünk. Az egyik legérdekesebb munkánk most Szász Attilának az egri vár 1552-es ostromáról, elsősorban gyerekeknek készülő kisfilmjéhez készülő 3D animációnk.

Balogh András
Forrás: Pazirik Kft.

– Az ország szinte minden szegletében dolgoztak már, de azért a szülővárost sem hanyagolják…

– Igen erős a kötődés a Wosinsky Mór Megyei Múzeumhoz, ahol gyerekként annyi időt töltöttem. Több projektben dolgoztunk már együtt, mi fejlesztettük a WMMM honlapját is. Most éppen a simontornyai kincsleletről készítünk egy 25 perces ismeretterjesztő filmet, amelyet látványos, egyedi felvételekkel és infografikai animációkkal igyekszünk a fiatalok számára is izgalmassá, fogyaszthatóvá tenni. Szeretek Szekszárdon értéket teremteni, de mostani lakhelyem, Pécs környékét is nagyon kedvelem. Egy turisztikai projekt keretében épp most fejlesztünk egy a Mecsek kincseit, értékeit bemutató mobil applikációt.

– Mesélne a közeljövő terveiről is?

– A járványhelyzet miatt felértékelődött a digitális oktatás szerepe, nagyon szeretnénk ebbe az irányba nyitni. Első lépésként például úgy, hogy a YouTube csatornánkon megtalálható mintegy hatvan filmünk ingyenesen elérhető. Remélem, a Garay János Gimnáziumban – ahol Gesztesi Enikő volt tanárom – is használják majd az anyagainkat.

Borítóképünk: modern technikák egy letűnt kor nyomait viselő helyszínen, Szigletigeten

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában