Évforduló

2021.05.02. 17:30

Rendezőóriások zsűriztek az induló filmmaratonon

Tizenhét évvel ezelőtt, május elseje és másodika között zajlott az első 24 órás filmmaraton Szekszárdon.

TEOL

Forrás: Pixel TV

A Pixel TV közösségi oldalán emlékezett meg az évfordulóról az alapító, ötletgazda Kindl Gábor, aki Karl Bardosh, a New York University professzorával, a verseny művészeti igazgatójával közösen szervezték meg a világos elsőként 2004-ben Szekszárdon a Digi 24 FilmMaraton névre keresztelt játékot.

Az első pillanattól kezdve a filmszakma kiválóságai csatlakoztak és támogatták az elképzelést. Két kiváló filmrendező Jancsó Miklós és Makk Károly voltak az első filmmaraton zsűrijének elnökei. A bíráló bizottság munkájában már a kezdetekkor olyan világhírű filmesek vettek részt, mint Kardos Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr, rendező, fotográfus, az Elemi ösztön második részét fényképező Pados Gyula, a dokumentumfilm-rendező Fekete Ibolya, Ferenczi Gábor filmrendező, de Szekszárdon járt Rajk László, az Oscar-díjas Saul fia díszlettervezője is.

A 17 évvel ezelőtti indulásra a Pixel TV közösségi oldalára " target="_blank" rel="noopener noreferrer">fotók is emlékeztetnek. A program azóta Shoot4Earth (Forgass a Földért!) elnevezéssel világjáték lett. A legutóbbit programot április 17-18-án tartották, az eseményről itt és itt írtunk, az eredményről pedig itt számoltunk be.

Borítóképünk: munkában a „forgatócsoportok” a 17 évvel ezelőtti Digi 24 FilmMaraton-on

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában