Bonyhád

2021.06.27. 11:30

Pezsgő lesz a nyár és a kulturális élet

Sikeresen pályázott Bonyhád Város Önkormányzata az újonnan meghirdetett Térzene Programhoz, amellyel országosan elismert, továbbá helyi, környékbeli tehetséges fiatal előadók bevonásával népszerűsítheti a klasszikus, illetve a komolyzenét a lakosság körében.

Vizin Balázs

Fotó: A szerző felvétele

– A Filharmónia Magyarország közreműködésével már az első kiírás alkalmával is partnerek voltunk a programban, mint „befogadó” város, így már van rutinunk a szervezésben és a lebonyolításban – összegezte Lukács József. A Vörösmarty Mihály Művelődési Központ igazgatóhelyettese, a programsorozat projektmenedzsere kifejtette, a város maximálisan támogatja a kezdeményezés célját, tehát azt, hogy szabadtéri koncertek szervezésével a társadalom széles rétegei számára elérhetővé és élvezhetővé tegye a komolyzenét.

Mindenki megtalálhatja majd a zenei ízlésének leginkább megfelelő produkciót, hiszen a különböző hangszerbemutatókkal egybekötött gyermekkoncertek alkalmával az egészen fiatalok is sikeresen bevonhatók a programba. Alapvetően olyan helyi, és környékbeli (Pécs, Szekszárd) előadókat, formációkat szeretnének megszólítani, akik a komolyzene populárisabb, könnyebben befogadható feldolgozásával foglalkoznak. Mindemellett nagy hangsúlyt fektetnek az országosan ismert zenekarok bevonására is, ezzel biztosítva a programsorozat magas színvonalát.

– Tapasztalataink alapján nagy igény mutatkozik a Térzene Programon belül megvalósuló ingyenes alkalmakra, mert a „kultúrafogyasztási szokások” statisztikái azt mutatják, hogy a komolyzene méltatlanul alulreprezentált a lakosság körében. A 2018-ban átadott rendezvénytér pedig minden szempontból alkalmas a szabadtéri koncertek lebonyolítására, a programsorozat nagymértékben hozzájárulhat a közösségi-kulturális élet fellendüléséhez a pandémiás időszakot követően. Külön előny, hogy szabadtéri rendezvény révén biztonságos körülmények teremthetők azok számára is, akik a járvány miatt még tartanak a zárt helyektől – világított rá a szervező.

Szerinte az sem elhanyagolható szempont, hogy a programsorozattal a nehéz egzisztenciális helyzetbe került előadók megsegítését is támogathatják. Úgy fogalmazott, az „ad hoc” jellegű, és a rendezvényekhez kötött koncertek egyaránt nagy élményt nyújtanak majd a lakosságnak, a fiatalok kedvet kaphatnak a zenéléshez, a klasszikus zene tanulmányozásához. A tehetséggondozás is kiemelt céljuk, ezért nagymértékben támaszkodnak a Bonyhádhoz köthető fiatal előadókra.

Lukács József azt is elmondta, hogy a Filharmónia Magyarországgal ápolt jó kapcsolatuk további biztosítékot jelent arra vonatkozóan is, hogy a 30 alkalmat magában foglaló sorozat a lehető legszínvonalasabb módon valósulhasson meg. A tervezés és a szervezés folyamata olyan helyi szakemberek (közművelődési, technikai) bevonásával történik, akik otthonosan mozognak a komolyzene világában, kiterjedt kapcsolati rendszerrel és tapasztalattal rendelkeznek a koncertszervezések terén. Elképzeléseik szerint a hosszú és tartalmas programsorozat kiváló alkalmat biztosít arra, hogy erősítsék a térségben működő önkormányzatok, zeneiskolák és kultúraközvetítő intézmények között ápolt jó szakmai kapcsolatot, illetve az előadók mobilizációját.

A nyár a könnyedebb koncertek ideje

Az elnyert 7,5 millió forint számos tartalmas program megvalósítását teszi lehetővé. Már javában zajlik a szervezési munka, Lukács József három dátumot is kiemelt: július 3-án Tatai Kata énekes előadói estjén vehetnek részt az érdeklődők a rendezvénytéren.

Ugyanitt, július 10-én Kalauz Attila és Ocsovay Damján lép fel, míg augusztus 17-én a Yana Saxophone Kvartett – soraikban Havasi Kristóffal – a helyi zeneiskola országos sikereket elérő növendékével. A művelődési központ igazgatóhelyettese megjegyezte, július 3. előtt sem maradnak minőségi program nélkül a völgységiek, ugyanis most szombaton Kultúrkert címmel szerveznek irodalmat, zenét, alkotóművészetet csokorba gyűjtő szabadtéri programot. Erről, és a kínálat többi eleméről a művelődési központ közösségi oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Borítóképünk: Lukács József igazgatóhelyettes a rendezvénytér teraszán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában