új látás

2021.08.17. 09:30

Az együttalkotás hasznos dolog, mert hatnak egymásra a művészek

Wessely Gábor

Lenkes Ildikó budapesti. A többiek, ha jelenleg máshol élnek is – például Érden vagy Egerben –, Tolna megyei kötődésűek: Bereczki Kata (Simontornya), Gáspár Gyula (Kalaznó), Jánosi Kata (Szekszárd), Kiss Gábor Dániel (Paks), Könyv Kata (Simontornya), Lengl Orsolya (Szekszárd), Orsós Bence (Paks), Zirczi Judit (Paks). Festőművészek, az Új Látás művésztelep résztvevői.

A hároméves program záró helyszíne Medina. Augusztus 9-től 15-ig folyt itt a képalkotás a Malom Vendégházban. Tavaly Sárszentlőrinc, tavalyelőtt Kölesd adott otthont az Új Látásnak.

A művészeti vezető Könyv Kata így összegez: – Igaz, hogy az alkotás magányos folyamat, az együttalkotás mégis hasznos, termékeny dolog, mert hatnak egymásra a művészek. A járványhelyzet miatti bezártságból való szabadulás is örömmel töltött el bennünket. Megosztottuk egymással a tapasztalatainkat az alkotástechnikai, a megélhetési kérdésekről, és beszéltünk a jövőbeli terveinkről. Minden korosztályból érkezett táborozó a végzős egyetemistától a hatvanas éveit taposó festőig. Sokféle módszerrel dolgoztak. Tehetségben nincs hiány, a legtöbben keresett, jegyzett alkotók, műveik ott vannak a galériákban.

Megismerték ezekben a napokban a környéket is a művészek: kiránduláson, vízitúrán, borkóstolón vettek részt. Idejük javát azonban képkészítéssel töltötték.

A projektzárást Kölesden tartják majd ősszel, ahol a három év során elkészült képek legjavát kiállítják. Azért ott, mert egykor azon a településen működött a Látásmozgalom, melynek hagyományait viszi most tovább az Új Látás.

Borítókép: Zirczi Judit és Orsós Bence az alkotótáborban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában