kiállítás

2021.08.12. 19:08

Maga az út az érdekes, nem a célba érkezés

A szekszárdi városháza épületében kialakított Martin Antal Galériában nyílt meg szerdán két festő, E. Nagy Mária és Gálosné Barabás Aranka, Sokszínű világunk című kiállítása.

W. G.

Fotó: A szerző felvétele

Mindketten a megye képzőművészeit összefogó társaság, a Bárka szalon tagjai. A kéthavonta cserélődő anyagról Biszák László, a Bárka művészeti vezetője gondoskodik. A megjelenteket Németh Kata titkár köszöntötte, beszédet Lönhárd Ferenc elnök mondott.

E. Nagy Mária Szekszárdon, a bíróságon volt irodavezető. Alkotói pályája nyugdíjba vonulását követően bontakozott ki. Barabás Aranka Bonyhádon volt rajzot is tanító tanár, szakkörvezető – egy ideig iskolaigazgató-helyettes –, és szintén a nyugdíjazása után vetette bele magát igazán a festészetbe.

Mindketten járnak művészeti táborokba, E. Nagy Mária szervezője is volt jó néhány ilyen programnak, mert tíz éven keresztül ő látta el a titkári teendőket az alkotócsoportban.

Képeik ragyogását emelte ki Lönhárd Ferenc. Egy Rell Kata-versből idézett, miszerint „hogy szebb legyen a világ, hát visszaragyogom”. A külső és belső valóság visszatükrözése a művész dolga – hangzott el a megnyitóban –, s ehhez persze szándék és tehetség kell. A nehézségi fokozatok a Bárka-elnök szerint a következők: tájképfestés, utcarészletek, csendélet, emberábrázolás, és ami igazán nehéz, a gondolatok képpé formálása.

A két alkotó művei sokfélék. Jellemzi őket az útkeresés, ami nagyszerű. Mert a művészi pályán maga az út az érdekes, nem a célba érkezés. A kiállítók céltudatosan, jó úton haladnak.

Borítóképünkön: E. Nagy Mária (balról) és Gálosné Barabás Aranka fogadja a gratulációkat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában