fúvószene

2021.09.06. 19:10

Brass Vegas Fesztivál: „kivágták a rezet” Tolnán

A hétvégén rendezett negyedik tolnai Brass Vegas Fesztivál sikere jelezte, hogy Tolnán nemcsak kivágják, de kívánják is a „rezet”.

Steinbach Zsolt

Fotó: Németh István

A Brass Vegas Fesztivál a (réz)fúvós együttesek tolnai ünnepe. A városban is nagyon kedvelik ezt a muzsikát, nem utolsó sorban a Tolnai Ifjúsági Fúvószenekarnak (IFZ) köszönhetően, amely évek óta, egyre nívósabban népszerűsíti a „brass” zenét. Ők találták ki a Brass Vegas Fesztivált is, amit az elmúlt hétvégén, immár negyedszer ők is rendeztek, a MAG-Ház melletti téren.

Idén az első nap a fiatalok körében is népszerű, bulizós, „utcai” fúvós zenekaroké volt. A péntek délutáni program alaphangját a Veszprémi Utcazene Fesztiválon nemrég közönségdíjat nyert – csinos lányok táncos csapatával felturbózott – szekszárdi-tolnai HuMen Brass Band adta meg, így már a kezdettől remek hangulat uralkodott a programon.

A HuMen után egy rendhagyó tárlatnyitó következett a MAG-Házban, Franczia Yvonne különleges fotóival. A fiatal pécsi családanya rendkívül sokoldalú, polgári foglalkozása szerint kormánytisztviselő, de egy sor más dologban is igen tehetséges. Nemrég pedig szívmasszázzsal megmentette egy, az utcán rosszul lett idős ember életét.

A tárlatot Rácz Tibor, a fesztivál főszervezője, az IFZ Egyesület alelnöke nyitotta meg. Az eseményen Pilisi István énekelt és gitározott, aki hagyományosan a Brass Vegas Fesztivál elnyűhetetlen, egyéni stílusú konferansziéja is.

A délután további részében – a szép számú közönség egyre nagyobb örömére – fellépett a pécsi PTE Brass Band, a győri Well Brass, a tamási-dombóvári Smooth Criminals, a budapesti BrassTime és a pécsi Band Of StreetS (BOSS). A hangulat a nemzetközi helyzethez hasonlóan egyre fokozódott, az este pedig egy ugrálós-táncolós, önfeledt szabadtéri buliba torkollott.

Az utcazenészek után a második nap a hagyományos zenés felvonulással indult, amelyen a HuMen, a Felsőtárkányi Fúvószenekar és az IFZ tagjai – az érdeklődők kíséretében – vonultak a Hősök terétől a MAG-Házig, közben felváltva fújták.

Ez a nap a buli helyett inkább a nagyobb létszámú együttesek hangversenyeire volt kihegyezve. Koncertet adott a szekszárdi Alisca Brass Band, a felsőtárkányiak, a paksi Bras5 Quintet és a tolnai IFZ. A zenehallgatás mellett táncolni is vágyók kívánságát pedig zárásként a tolnai Partwish együttes teljesítette.

Borítóképünkön: a HuMen Brass Band adta meg a fesztivál remek alaphangulatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában