irodalom

2021.09.11. 20:00

Hunyadiak karddal írt története

A Hunyadiak dicsőségét örökíti meg regényfolyamában Bán Mór. A népszerű szerző csütörtökön este Bonyhádon idézte fel a törökverő hadvezér, illetve fia, Mátyás király alakját.

Szeri Árpád

Fotó: Máté Réka

– A Hunyadiak kora rendkívül fordulatos és tanulságos időszak Magyarország történelmében – nyilatkozott lapunknak a szerző. – Nemrég emlékeztünk arra, hogy a török ötszáz esztendeje, 1521. augusztus 29-én foglalta el Nándorfehérvár várát, a középkori magyar királyság kulcsát. Amíg a Hunyadiak őrizték Magyarországot, addig ilyen katasztrófa nem ért bennünket. Betöltötték hivatásukat, legyen szó Hunyadi Jánosról, Mátyás királyról, s ne feledkezzünk meg Mátyás fiáról, Korvin Jánosról sem.

– Rengeteg forrást, adalékot áttanulmányozott a korról. Véleménye szerint miben mutatkozott meg igazán Hunyadi János hadvezéri erénye? Miként volt képes a csekélyebb erőforrások birtokában is gyakorta felülkerekedni a törökön?

– Ezt annak a szemléletnek a birtokában tehette meg, ami forradalmi változást jelentett a korábbi gondolkodásmódhoz képest. Sohasem azt méricskélte, hogy milyen erőforrások állnak rendelkezésére. Pontosan tudta, hogy a török birodalom katonai, gazdasági lehetőségei sokszorosan felülmúlják Magyarország erőforrásait. Ennek ellenére azt vallotta, hogy hiábavaló lenne védekezésre berendezkedni. Egyetlen megoldás méltó a magyar katonai erényekhez, jelesül a támadás. A hosszú hadjáratban, 1443–1444-ben a támadás okozta meglepetésre építve komoly zavart volt képes okozni a török védelmi rendszerben. A források alapján számomra teljesen nyilvánvaló, hogy ha a szükséges segítséget megkapta volna úgy a magyar főurak vonakodó csoportjától, mint a nyugati hatalmaktól, akkor másképp alakult volna Európa története. S még valami, ha már Tolna megyében vagyunk. Ne feledjük el, hogy annak idején az ifjú Hunyadi János nagyon sokat tanult Ozorai Pipótól.

Mátyás király egy erős Közép-Európát akart a törökök ellen

– Mátyás király tanult édesapja példájából – világított rá az utód mozgatórugóira Bán Mór. – Pontosan látta azt, hogy hiábavaló a magyarság önfeláldozása, ha ahhoz nem társul hathatós nyugati segítség – húzta alá. – Éppen ezért saját maga igyekezett összekovácsolni egy erős közép-európai birodalmat, benne a mai Ausztria legtöbb tartományával, Cseh- és Morvaországgal, valamint néhány más területtel is. Ezek adóiból már fenntartható egy olyan hadsereg, nevezetesen a Fekete Sereg, mely képes sikeresen megküzdeni az Oszmán Birodalommal. Mátyás úgy gondolkodott, hogy saját megoldást keres Európa védelmére, ha már ezen élet-halál küzdelem költségeiből a nyugati szomszédok nem hajlandók kivenni a részüket. 1490-ben bekövetkezett korai halála miatt sajnos nem valósíthatta meg tervét, és így azt sem tudhatjuk meg, hogy egyáltalán képes lett volna-e később erre. Azért gondoljunk bele abba: Mohács idején, illetve az azt megelőző, 1520-as években az 1443-ban született Mátyás akár még élhetett volna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában