HuMen Brass Band

2021.10.01. 14:00

A Jövő Himnusza sikerre ítéltetett

A csapat összeállt és felcsendült a zene, ifjú tehetségek alkotóműhelyében forrott ki A Jövő Himnusza. A világot járt trombitaművész megjósolta, hogy a szerzemény sikerre van ítélve.

Szeri Árpád

„Fekete folyók lebegnek a tenyérben, jósolnál-e belőle, ha előtted apad fehéren?” Így kezdődik A Jövő Himnusza című szerzemény szöveges része, tökéletesen harmonizálva azzal a hangulattal, melyet a zene teremt. Az összhang, a dallamosság, az egységbe olvadó hangzás és a himnikus jelleg megkapó példájának lehet fül- és szemtanúja a minőségre találó hallgatóság.

Az elismerés azt a formációt illeti, melyet a szekszárdi HuMen Brass Band és a velük társult művészi közösség alkot. A két fél csapatmunkája forrta ki azt a nemes ötvözetet, mely bízvást nevezhető zenei kincsnek. Tegyük hozzá, nem jelen sorok írójának szubjektív értékítéletéről van szó. Az együttes ugyanis a Szertelen-kék Alapítvány környezetvédelemmel, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos dalpályázatán bizonyította tudását és tehetségét: megnyerte a nagydíjat.

– Még a járvány idején kezdtünk bele a közös munkába, azaz a kiírásnak megfelelő szerzemény megalkotásába – mondta el lapunknak Kovács-Szabó Áron, a HuMen Brass Band tagja. – A pályázatra a zenekar három gimna- zista zenésze, Balogh Benedek, Földesi Bálint és Sági Róbert figyelt fel, ők indították útjára a gépezetet, egyrészt a HuMen Brass Band bevonásával, másrészt pedig külsős csapattal. Ilyen együttműködésre eddig nem volt példa, de remekül bevált. A projekt varázsát éppen az adta, hogy az alkotás folyamatához mindenki hozzájárult, amivel csak tudott. A komoly hangvételű szöveg megírása Leskó Abigél, a Szekszárdi Garay János Gimnázium diákja és Pék Bálint, a fővárosi Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója nevéhez fűződik. Bálint ugyancsak Tolna megyei, tavaly maturált a bonyhádi gimnáziumban.

Porkoláb Zoltán szólóénekes három éve végzett ugyanitt, ma már a Budapesti Műszaki Egyetem mérnök informatikus hallgatója. A másik szólóénekes, egyúttal a zongorán is közreműködő Loboda Izabella a Szekszárdi Garay János Gimnáziumban tavalyelőtt érettségizett, most az ELTE hallgatója.Fiatal, a húszas éveik elején járó társaság tett le az asztalra maradandó értéket, ami nemcsak majdnem, hanem valóban megszólal. A közös munka eredménye, azaz A Jövő Himnusza, mint videó­klip, a legnagyobb megosztón is megtekinthető, szeptember 12-e óta több mint négyezren voltak rá kíváncsiak. – Ez a dal sikerre van ítélve! Ezt már Szily Lajos világot járt trombitaművész, Kovács Szabó Áron, Oszter András és Sági Róbert mestere állapította meg, hangsúlyozva, hogy felelősséget vállal szakmai véleményéért. – Amikor a felvétel első változatát még a beküldés előtt meghallgattam, már akkor megjósoltam, hogy győzni fog. Úgy is lett. Méltó a címéhez, valóban himnikus alkotás. Kiválóan ötvözi a klasszikus és a mai popzene elemeit, hangszerelése egyedülálló. A fúgaszerűen építkező fúvószene a zongora, gitár, dob alappal, az igényes ízléssel társuló ének, vokál és próza együtthangzása zseniális. A klip képi megjelenítése szintén professzionális. Az alkotók többségükben középiskolás, zeneiskolában tanuló fiatalok. Ez külön óriási értéke a produkciónak. Ajánlom minden zenei tartalmat megjelenítő médium figyelmébe.

A laikus azt gondolná a tökéletesség érzetét keltő szerzeményről, hogy ez a végső verzió, ettől kidolgozottabb változatra egyszerűen nincs szükség. A csapat azonban kapott egy lehetőséget profi stúdiófelvételre. Így A Jövő Himnusza hamarosan a jövő hangtechnikájával is felcsendül.

[embed]]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában