kiállítás Kölesden

2021.10.27. 19:20

A régi értékeket gondolták újra a művésztelep alkotói

Hároméves korszakot zár le az október 26-án megnyílt Új Látás művésztelep kiállítása Kölesden.

Farkas Eszter

Fotó: Makovics Kornél

Losoncziné dr. Baranyai Eszter megyei főjegyző, a program szakmai vezetője és Könyv Kata festőművész közös munkájának eredményeként, a Tolna Megyei Önkormányzat támogatásával jött létre a helyi identitás erősítését szolgáló projekt képzőművészeti vonala is. Céljuk az volt, hogy Baranyai László (1938–1989) népművelő, kultúra- és közösségformáló munkáját felelevenítsék, és az általa elképzelt alapokat felhasználva, a mai korra igazítva újjáélesszék azt.

– Minden évben kitaláltam egy tematikát a táborokra, tehát valamilyen hívószó köré terveztem a közös munkát, mondhatjuk úgy, hogy ezek nyitva hagyott fogalmak – mondta lapunknak Könyv Kata, a művésztelep szakmai vezetője. A Szabó Dezső-ösztöndíjasok és Tolna megyéhez kötődő művészek meghívásával indult útjára a művésztelep, melyet 2019 nyarán, Kölesden rendeztek meg első ízben. A hétnapos alkotótáborokat professzionális képzőművészek részvételével szervezték, akiket az alkotói szabadságuk megőrzése mellett, a Tolna megyéhez kötődésük megjelenítésére kérték fel. Az első ilyen alkotó hét vezető témája az identitással volt kapcsolatos, és hívószava az „Új látás” volt.

A második alkotó hetet Sárszentlőrincen tartották, melynek témája a „Túl a bezártságon” volt, a világjárvány első hulláma utáni időszakra reagálva. A harmadik témahetet idén nyáron tartották Medinán, az elkészült alkotások a „Sodrásban” jeligére készültek el.

– Ezeknek az alkalmaknak közösségteremtő ereje is van, ugyanakkor a hét lezárultával minden művész itt hagy egy alkotást, ami az Új Látás gyűjteménybe kerül be – folytatta Könyv Kata festőművész. Minden alkotótábor végén záró kiállítást is rendeztek az ott készült munkákból.

A tárlat megnyitóján Orbán Attila, a megyei közgyűlés alelnöke ünnepélyesen köszöntötte a kiállító művészeket, majd Könyv Kata nyitotta meg a kiállítást. A megnyitón Dombi Luca, valamint Szabó Dávid és tanítványai működtek közre. A kiállító művészek: Azúr Kinga, Bereczki Kata, Demjén Ferenc Zoltán, Fusz Mátyás, Gáspár Gyula, Göttlinger Fanni, Jánosi Kata, Kiss Gábor Dániel, Könyv Kata, Kristófy Dániel, Lenkes Ildikó, Lengl Orsolya, Orsós Bence és Zirczi Judit voltak. Nemcsak festményeket állítottak ki a művelődési házban, kisplasztikát és egyéb művészeti alkotásokat is megtekinthetnek a látogatók.

Borítókép: Könyv Kata, a program szakmai vezetője nyitotta meg a tárlatot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában