A zene világnapja

2021.10.01. 18:00

Sokaknak okozott örömöt a közös muzsikálás, éneklés

A muzsikát ünnepelték pénteken szerte a megyében. Yehudi Menuhin kezdeményezésére az UNESCO 1975-ben nyilvánította október elsejét a zene világnapjává.

Munkatársainktól

Fotó: Mártonfai Dénes

A zene világnapja alkalmából Simontornyán a Vár képtárába hangversenyt szerveztek a Krammer Ferenc kórus szereplésével. Pakson is volt közös éneklés, mint azt Simon Pétertől, a Pro Artis AMI vezetőjétől megtudtuk, a város minden általános és középiskolája képviseltette magát. De nemcsak a gyerekek dalolták az öt őszi népdalt, hanem a városi kórus tagjai, pedagógusok, szülők és bizony a járókelők is beszálltak. A művészeti iskola népzene tanszakának növendékei kísértek, Kátainé Sebestyén Judit dirigálta az alkalmi kórust.

Szekszárdon reggel, háromnegyed nyolckor száz diák énekelt a Béla király téren. A város iskoláiból jött szép hangú lányokból, fiúkból a zenetanár Häuszer Beáta varázsolt kórust, s a gyerekek együtt énekeltek népdalokat. Őket, s a Zene Világnapját köszöntötte a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója. Berlinger Attila idézte Kodály Zoltánt, aki úgy mondta, „a zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő, sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik”.

Az egész napos eseményfolyamot a ház a Liszt Ferenc Zeneiskola szervezte. Délelőtt a zeneiskola fafúvós, fuvolista és klarinétos tanulói kis koncert sorozatra indultak. A tanítási szünetekben három általános iskolában negyedórás műsorukkal népszerűsítették a zenét. Közben tizenegy órakor a Garay téren is muzsikáltak, ahol a Dienesbe járó zeneiskolások az óvodásokkal együtt köszöntötték a zene napját. Fél háromtól a Szekszárd Jazz Quartett adott ízelítőt a nagy múltú zenekar gazdag repertoárjából. Műsorukon szerepeltek a hajdani alkotók szerzeményei, s az utódok újabb számai is.

Délután háromtól a zene és az idősek világnapját ünnepelték a Vármegyeháza dísztermében, ahol az Ifjúsági Fúvószenekar Szekszárd muzsikusai adtak koncertet az idősebbeknek. Zene töltötte be délután fél öttől a Garay Gimnázium dísztermét is. Zongora, trombita, fuvola, klarinét, tuba, citera, gitár, hangja, s természetesen az ének is szólt a diákhangversenyen. A Tücsök Zenés Színpad is ünnepelte a zenét, Béresné Kollár Éva csapatának tagjai slágereket adtak elő. Ezt követően, este hétkor pedig a Művészetek Házában kezdődik a Szekszárdi Kamarazenekar hangversenye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában