Portré

2021.11.02. 14:00

Aki mesterfokon művelte a népikerámia-készítést

Rövid, de tartalmas élet adatott Bíró Annamáriának, a sárközi kerámiakészítés egyik legismertebb mesterének. Makóról került Szekszárdra. Decsen emlékszobát avattak a tiszteletére, most meg a makói múzeum készül bemutatni az életművét húga, Olti Ildikó adományának köszönhetően.

Wessely Gábor

Fotó: Beküldött kép

Bíró Annamária a sárközikerámia-készítés egyik legismertebb mestere volt. Szekszárdon élt. Rövid alkotói periódus adatott neki, 47 évesen hunyt el, 1998-ban. Készített barcasági (erdélyi) kerámiákat is, ugyanakkor hímzőként is ismert és elismert volt.

A Népművészet Ifjú Mestere címet 1970-ben, a Népművészet Mestere címet 1998-ban kapta meg. A decsi Faluházban emlékszobát avattak a tiszteletére 2018-ban, most meg szülővárosában, Makón készülnek a munkásságát bemutató tárlatot nyitni. A kiállítandó anyagokat ide is, oda is a Németországban élő húga, Olti Ildikó adományozta.

– A nővérem halála után – idézi fel a történteket – a szekszárdi múzeum kiválogatott a hagyatékból néhány darabot, amit eddig, tudomásom szerint nem állítottak ki; raktárban tartják. Életműve bemutatására nem biztosított helyiséget a megyeszékhely, ezért tárgyalni kezdtünk a bonyhádiakkal, s miután ott is nemleges választ kaptunk, Decsre került az anyag a kulturális menedzserként ismert Rühl Gizella és mások közreműködésével. S most szeretett Maros menti szülővárosunkban, Makón is lesz állandó kiállítása.

A József Attila Múzeum ad majd otthont Bíró Annamária életműtárlatának. Sárközi és barcasági népi kerámiák mellett személyes tárgyak (mappa, táska, fotók stb.) kerülnek a közönség elé. Betekintést nyerhetnek az alkotó tevékenységébe, aki napi 10-12 órát dolgozott (korongozott, mázazott, díszített), s akinek a mestersége volt az élete. Számos díjat nyert, különböző pályázatokon, és tudását szívesen adta tovább.

– Egy ideig a csatári kerámiaüzemben dolgozott – emlékszik vissza a húga –, jó kolléga, később jó vezető volt. Segítették a szülők is, főleg a kézműves vásárokra való előkészületben, pakolásban és árusításban. Vásárolt egy telket, melyen Fazekasházat akart létrehozni, de ezt a betegsége miatt nem tudta már megvalósítani. A kobaltkék máz használata, belélegzése hosszú időn keresztül nagyon veszélyes. Ma már tudjuk…

Borítóképünkön: A fiatalon elhunyt Bíró Annamária a legtehetségesebb és legismertebb fazekasok közé tartozott

Szegeden végzett

Bíró Annamária 1951-ben született Makón. Szegeden érettségizett és szerzett keramikus végzettséget. Családjával 1969-ben költözött Szekszárdra. Elnyerte 1970-ben a Népművészet Ifjú Mestere, 1975-ben a Népi Iparművész, 1998-ban a Népművészet Mestere címet. Sok elismerést kapott, például 1994-ben Gránátalma-díjat. Önálló kiállítása volt Pakson, Szekszárdon, Tapolcán, Badacsonytomajban, Budaörsön, Decsen, Zalaegerszegen, továbbá Németországban, Ausztriában és Franciaországban. Fiatalon, 47 évesen hunyt el. Emlékszobája Decsen van, életműtárlata Makón lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában