Mészöly 100

2021.11.22. 09:30

Korszakalkotó lett volna, ha a kor el nem tiporja

Gazsó Rita

Fotó: Makovics Kornél

A Mészöly 100 programsorozat részeként különleges kortárs színházi eseménynek adott otthont nemrégiben a szekszárdi Vármegyeháza díszterme: az író Az ablakmosó című darabját láthatták az érdeklődők felolvasószínházi előadás formájában, Funk Iván rendezésében. A mű a hatalom és az egyén viszonyát, az erőszak és kiszolgáltatottság alaphelyzeteit mutatta be, példázatot mondott arról, hogyan képes megrontani a hatalom a boldogságot, tönkretenni a szerelmet, a magánélet autonómiáját.

A Mészöly Miklós centenáriumi év kapcsán előadott drámát nehéz sorsú darabnak nevezte Liebhauser János. Az évfordulós programsort szervező Illyés Gyula Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, hogy az ősbemutatót anno jelentős botrány kísérte, hiszen annak ellenére adták elő, hogy Mészöly másik drámájával együtt ezt is betiltották. Ennek hatására rúgták ki Tüskés Tibort, a Jelenkor főszerkesztőjét, majd Miskolcon, ahol Az ablakmosót bemutatták, a második előadás után levették a műsorról. Liebhauser János Samuel Becket Godot-ra várva című színművével hozta párhuzamba a Mészöly-darabot, amely már az ötvenes-hatvanas években Magyarországra hozta az abszurd drámát, mint műfajt, jó tíz évvel korábban, mint ahogy Örkény művei révén meghonosodott volna nálunk.

– Másként alakult volna a magyar színházi élet, ha idejében meg tudja teremteni ezt a fajta színházi légkört – vélekedett a könyvtárigazgató. A hétfői felolvasószínházi előadással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy általa viszonylag egyszerű, de könnyen átélhető módon meg lehetett ismerni Mészöly darabját, amely korszakalkotó lehetett volna, de sajnos nem lett.

Borítókép: A jubileumi év alkalmából mutatták be a drámát a Vármegyeháza dísztermében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában