Különdíj

2022.03.17. 14:00

Hobbiból fűzött, de komoly sikereket ér el

Lovas Anett gyöngyfűző különdíjas lett a XIV. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat debreceni kiállításán.

Farkas Eszter

Lovas Anett alkotásai között (Fotó: Makovics K.)

Lovas Anett fiatalkora ellenére már több helyen kiállította szebbnél szebb gyöngyből készült ékszereit, és számos díjat elnyert. Legutóbb megyénkben, Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központban láthattuk műveit, majd a Debreceni Görögkatolikus Metropolitai Hivatalban nyílt XIV. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat zárókiállításán tekinthették meg őket az érdeklődők. Utóbbi kiállításon a Kárpát-medence minden részéről érkeztek munkák, de csak a legjobbakat láthatta a közönség. – Meggyőződésem, hogy az itt bemutatkozó fiatalok nagyon gazdag kultúrát teremtettek, hozzájárultak nemzeti kincsünk, a népi kézművesség megmaradásához, erősödéséhez – mondta el Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke. 
 

Az őcsényi lányt hagyományőrző értékek mentén nevelte tősgyökeres sárközi családja, innen ered a kreatív tevékenységek iránti érdeklődése. – A hagyományőrzés iránti érdeklődésem a dédmamámtól ered. Először néptáncra kezdtem járni, abban az időben a gyöngyfűzés még nem érdekelt annyira. Bevallom őszintén, először nem is gyöngyfűzést, hanem rostkötést szerettem volna tanulni Minorits Jánosné Juliska nénitől, aki, miután elkészültem az első munkámmal, megkérdezte, hogy nem szeretnék-e gyöngyöt fűzni. Tőle kaptam alapanyagot és az ő segítségével készítettem el az első munkám, ami egy őcsényi fürtös nyaksi volt. Utána kezdtem jobban elmélyülni a témában és utánaolvasni a fűzésnek. 
 

Az őcsényi lány jelenleg Szekszárdon dolgozik egy tervezőirodánál és Baján építőmérnöknek tanul. – Pálné Osvald Éva és Decsi-Kiss Mária népi iparművészek ajánlották, hogy jelentkezzek az országos versenyre. Tőlük kezdtem el tanulni annak idején a gyöngyfűzést komolyabban táborokban és kurzusokon. A dunántúli régió műveit először Szekszárdon állították ki, aztán az országos kiállítás Debrecenben zajlott már, ahol különdíjas lettem. 
 

– Egész nap a számítógép előtt dolgozom, ami elég fárasztó tud lenni. Pláne, ha utána még este nekiállok fűzni, az már igencsak igénybe veszi a szemem, így már csak szemüvegben fűzök. Egyébként, hagyományos sárközi mintákat készítek, de a színösszeállítás már a mai divatot követi, így modernek lesznek a gyöngy­gallérok és nyaksik, amiket készítek. Sok pozitív visszajelzést kapok az elkészült ékszerekkel kapcsolatban. 
 

Lovas Anett ékszerei március 16-tól láthatók a Tamási Galériában, ahol további huszonhat népi iparművész mutatja meg munkáit. A „Mesterségem, te gyönyörű” című népiékszer-kiállítás április 10-ig lesz látogatható. 
– Most várom, hogy visszaérjenek a munkáim Debrecenből, amelyek a sárközi szobánkban kapnak helyet, a következő Tamásiban rendezett kiállításig, ahová Decsi-Kiss Mária hívott meg – mondta néhány nappal ezelőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában