Kiállítás

2022.04.10. 12:59

Ezek a képek évek múltán nem így néznek ki

Demjén Ferenc Zoltán szekszárdi képzőművész 2020-ban nyerte el a Víz P’Art Közalapítvány által létrehozott Szabó Dezső Művészeti Ösztöndíjat. Az ő alkotásait láthatjuk szerdától a Babits Mihály Kulturális Központban található Bakta Galériában.

S. B. M.

Demjén Ferenc Zoltán, Fusz György és Rühl Gizella (Fotó: Makovics K.)

Az ösztöndíj célja évente egy fiatal képző- vagy iparművész támogatása alkotói tevékenységének fejlesztésében, kiteljesítésében, valamint szakmai elképzeléseinek megvalósításában, továbbá segítséget nyújt a tanulmányaihoz, kutatómunkájához. A kiállítást Berlinger Attila, az intézmény ügyvezető igazgatója nyitotta meg, aki elmondta, hogy az elmúlt két évben a pandémia miatt nem volt lehetőségük megszervezni, ezért tartják most a bemutatót.

Fusz György, a Víz P’Art Közalapítvány elnöke köszöntőjében gratulált a művész munkájához, és hozzátette, Demjén Ferenc Zoltánt gyermekkora óta ismeri, tehetsége már akkor megmutatkozott. Az elnök továbbá kihirdette a 2021. és 2022. év ösztöndíjasait is. A tavalyi évben Tóth Zsófiát, idén pedig Závorszky-Simon Mártont tartották érdemesnek a díjazásra. Demjén Ferenc Zoltán egyéni látásmódja különleges képi világot tár elénk.

– Ez egy önreflexió, ami kivetül a jelenlegi társadalomra, s hogy merre tart ez a civilizáció – mondta lapunknak a művész. – A jelenvalóból táplálkozik, de prezentálja a mostani fogyasztó elé, ahogyan ezek kinéznek majd a jövőben. Vegyes technikákat alkalmaztam, festészet az alapja, de maga az alkotási folyamat több stádiumból áll. A vásznak előkészítése után a második és harmadik körben kerülnek rá a figurális elemek. Olyan anyagokat használok, melyek bizonyos kémiai, biokémiai folyamatokat indítanak el. Ez szembemegy a tradíciókkal, ugyanis ezek a képek az idő múlásával nem így fognak kinézni. Az emberek szeretnek konzerválni a művészetben, ám van egy forradalmi énem. Amikor megszületett bennem a koncepció, célom volt, hogy sok évvel később esetleg egy életműtárlaton már mást mutassanak ezek a képek. 

A kiállítás május 3-ig bárki számára díjtalanul megtekinthető az intézmény nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában