Jubileum

2022.04.05. 14:00

Ötvenéves a Sebestyén Ádám Székely Társulat

Nemrégiben kezdetét vette a jubileumi év programsorozata, melynek fő védnöke Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

S. B. M.

Nagy sikert arattak az elmúlt ötven év képei (Fotó: Makovics K)

A kakasdi székely társulatot Sebestyén Ádám alapította 1972-ben. Szerette volna megmutatni, hogy a községnek is nagyon szép hagyományai és népi öltözetei vannak. A gondolatot tett követte, megalakult a hagyományőrző egyesület, amely 1998 óta Sebestyén Ádám Székely Társulatként működik. Az alapítónak köszönhető az együttes is, amelyet húsz évig ő vezetett. Néprajzi gyűjteménye méltán híres nemzeti kincsünk. Sebestyén Ádám sírját megkoszorúzták a kakasdi temetőben, majd ezt követően szentmisét celebrált Keresztes Andor, a Pécsi Egyházmegye székely referense a társulat elhunyt és még élő tagjaiért. 

A jubileumi év hivatalos megnyitó ünnepsége a faluházban folytatódott, ahol Schellné Simcsik Orsolya polgármester röviden összefoglalta a társulat történelmét, majd Potápi Árpád János mondott köszöntőbeszédet és megnyitotta a fotókiállítást, amely az elmúlt ötven év életképeiből állt össze. 

A rendezvénysorozat fővédnöke Potápi Árpád János államtitkár (Fotó: Makovics K.)

A kakasdi származású dr. Hajdú Tamás évek óta külföldön él, most egy hetet töltött itthon és örömmel nézte végig a jubileumi év nyitóműsorát. Nevetve fedezte fel kisiskolás énjét, ahogyan pónija hátán vezette a felvonulást a faluban. Gimnazistakoráig számára is meghatározó volt az egyesület. A Plózel család három gyermeke is követte szüleik példáját. Édesapjuk, Plózel Tibor tizenöt, édesanyjuk Plózel-Doma Andrea pedig tizenkét éves kora óta táncol a társulatban. 

– Szervesen kapcsolódik az életünkhöz ez a közösség, a gyerekeink szinte ide születtek és nem telik el egy hét sem néptáncpróba nélkül – mondta az édesanya, aki minden fellépés előtt tökéletes állapotba hozza a gyerekek ruháját és szép hosszú fonatokat készít a lányok hajából. A jubileumi év programsorozata április 9-én mesemondó versennyel folytatódik, majd májusban népdaltalálkozó, júniusban táncverseny, szeptemberben szüreti mulatság, októberben táncelőadás vár minden érdeklődőt. 

A különleges év decemberben 27-én zárul majd a Bukovinai Székely Betlehemes Találkozóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában