Egyedi hangulatú képek

2022.05.31. 14:03

Már Amerikában is felfigyeltek a paksi fotósra

A körkörösen elmosott háttérnek köszönhetően egyedi hangulatúak a Paks 60 mm fotóblog képei.

TN

Egy kép a kiállítás anyagából (Beküldött fotó)

Fotó: Kovi Gergo

Kicsivel több mint két éve hirtelen ötlettől vezérelve indította el fotóblogját, mára pedig az Egyesült Államokban is felfigyeltek Kövi Gergely egyedi hangulatú képeire. Egy objektívgyártó vállalat nemrégiben a hét fotósának választotta a paksi alkotót, aki a cég egyik kreatív optikája segítségével örökíti meg szűkebb és tágabb környezetét. 

– Az 1800-as években élt Petzval József nevéhez több technikai újítás fűződik, az egyik a róla elnevezett portré- objektív, melyet ez az amerikai cég keltett újra életre. Az ezzel az optikával való fényképezés olyan, akár az időutazás. Egyrészt azért, mert a teljesen manuális lencsén magunknak kell állítanunk a rekeszt és az élességet, másrészt a vele készült képek a körkörösen elmosott háttérnek köszönhetően egyedi hangulatúak, a száz évvel ezelőtti fotográfiákat idézik – mondta el Kövi Gergely, akivel a cég honlapján interjút is közöltek. A Facebookon futó, Paks 60 mm című fotóblog elnevezése meghatározza a tematikáját: kizárólag az ezzel az objektívvel készült képek kerülnek fel rá, és kivétel nélkül paksi témákban. 

– Talán abban áll a képek egyedisége, hogy a tökéletlenségükkel kilógnak a tökéletesnek bemutatott, tűéles képű világból. Kedvenc témáim a város szakrális helyei, a Duna, az Imsósi erdő és Dunakömlőd. Szívesen mutatok meg olyan helyeket, amik mellett nap mint nap elhaladunk, és olyanokat is, amik kevésbé ismertek. Nem művészetnek, inkább tisztességes iparosmunkának látom ezeket a fotókat, és nem törekszem velük minél több lájkra. Az viszont mindig lelkesít és további munkára sarkall, ha egy-egy helyszín vagy épület kapcsán élénk párbeszéd indul el a fotók alatt. Vannak, akik gyerekkori emlékeiket idézik fel egy-egy fényképet látva, mások segítenek felgöngyölíteni a megörökített épület történetét – árulta el a fotós, akinek képeit a paksi város napján megnyílt kiállításon is megtekinthették az érdeklődők a Csengey Dénes Kulturális Központ kiállítóterében. 

Kövi Gergely egyébként több mint tíz éve foglalkozik fényképezéssel munkája részeként és szabadidejében egyaránt, a Babai Istvánnal közösen készített kisjátékfilmjei sikeréről pedig többször beszámoltunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában