A Kárpát-medence harminc településén ugyanazt énekli és táncolja több tízezer ember

2022.06.08. 12:30

Néptáncfesztivál és borlovagrendi ünnep lesz

A sikeres pünkösdi fesztivál után a programok sora folytatódik Szekszárdon.

Sz. L.

(balról-jobbra) Kajtár Piroska, a borlovagrend ünnepségének szervezője, Gyurkovics János alpolgármester, és Matókné Kapási Júlia, a Csoóri Sándor fesztivál igazgatója tartott sajtótájékoztatót. (Fotó: M. D.)

Szombaton lesz a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál, amelyen a Kárpát-medencében, harminc településen – saját produkcióik bemutatása mellett – egyszerre, egy időben ugyanazt a dalt énekli, ugyanazt a táncot járja több tízezer ember. 

Ugyanezen a napon délután az Európai Borlovagrend Budapesti Legációja is Szekszárdon, a Vármegyeházán tartja ünnepét. Erről tartott szerda délelőtt a városházán sajtótájékoztatót Gyurkovics János alpolgármester, Matókné Kapási Júlia, a Csoóri Sándor fesztivál igazgatója és Kajtár Piroska, a borlovagrend ünnepségének szervezője. 

A fesztivál során 47 együttes, 900 néptáncos, népzenész és kézműves ünnepel Szekszárdon. Jönnek Tolna településeiről, s a szomszédos megyékből is. A résztvevők délelőtt a Szent István térről vonulnak a Béla király térre, majd az ökumenikus istentisztelet után 11 órakor a Kárpát-medencében egyidőben több helyen is elhangzik Csoóri Sándor Virágvasárnap című verse, eléneklik a Magyarország az én kedves szép hazám dalt, s eljárják az ünnepre tanult körtáncot. 

Délután négy helyen, a Babits Kulturális Központ előtti sétányon, az energia parkban, az Interspar és a Tesco parkolójában is bemutatkoznak az együttesek, majd délután ötkor a Művészetek házában megmutatják a táncosok színpompás viseleteit.  

Az Európai Borlovagrend ünnepe, amelyre eljön Ausztriából a rend szenátusa, délután fél háromkor kezdődik a Vármegyeházán, majd megkerülve a Béla király teret a magyar korona másolata előtt tisztelegnek a borrend tagjai, tagjelöltjei. A szekszárdiak ezt követően új tagokat avatnak, illetve lesznek tagok, akik magasabb fokozatba lépnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában