Fricska

2022.08.29. 20:00

Világhírű táncosok léptek fel a Tolna megyei fesztiválon

Kölesden adtak műsort a világ leggyorsabb lábú táncosai. Lenyűgöző fellépésüket követően a Fricska Táncegyüttes alapító tagjai, Papp Gergely és Papp Máté adott interjút lapunknak.

Farkas Eszter

A levegő is izzott a Fricska táncegyüttes tüzes fellépése alatt (Fotó: Mártonfai Dénes)

A Fricska táncegyüttes nemzetközi ismertségre tett szert, amikor 2015-ben a Britain’s Got Talent tehetségkutató műsorban lépett fel. Azóta számos helyen fordultak meg a nagyvilágban, köztük a riói olimpián, Párizsban a labdarúgó Európa-bajnokságon, a pekingi parlamentben, a Buckingham Palotában táncoltak II. Erzsébet királynő előtt, de 2020-ban a Dubaji Világkiállításon is képviselték hazánkat.

Kölesdi fellépésükön fél óra alatt több mint négyszáz kalóriát égettek el a táncosok.

– Kemény fizikai igénybevétel egy ilyen fellépés, ahogy látszik is, folyik rólunk a víz – mondta Papp Gergely. – Hozzá vagyunk már szokva, hiszen több évtizede táncolunk.

Szerencsére még sokáig tervezi táncos pályafutását a testvérpár, így rajongóiknak aggodalomra nincs oka.

– Ez egy veszélyes sport olyan szempontból, hogy egy idő után tönkreteszi az ízületeket, de ez minden táncra igaz. Szükség van erőnléti edzésekre, bemelegítésre, nyújtásra, oda kell figyelnünk a megfelelő táplálkozásra is, de ezek mellett szerintem körülbelül még negyven éves korunkig biztosan folytatni tudjuk a színpadi szereplést – válaszolta kérdésünkre Papp Gergely.

Papp Máté, a csapat koreográfusa lapunknak elmondta, testvérével már gyerekkoruk óta táncolnak.

– A néptánc iránti érdeklődésünk és szeretetünk a szüleinkhez köthető, ők alapították és vezették húsz évig a Jászság Népi Együttest, és ők alapították a Csángó fesztivált. Mivel mi ebben nőttünk fel, azt mondhatom, hogy szerelmesek lettünk ebbe a kultúrába. A szüleinknek köszönhetjük, hogy ezt megtapasztalhattuk, úgy gondolom erre minden magyarnak szüksége lenne. Az együttessel az a célunk, hogy ebbe a felgyorsult világba vigyük át a régi értékeket, a népzene szeretetét és hagyományát. A TikTok és társaik mellett ez egy kőkemény kihívás, de szerencsére mi szeretjük a kihívásokat.

Az ország egyik legpatinásabb folklór fesztiválja, a Csángó fesztivál – amit Máté és Gergely édesapja, Papp Imre alapított – idén jubilált, immár harmincadik alkalommal szervezték meg Jászberényben. Papp Máté lapunknak elmondta a hagyományok éltetése mellett, fontosnak tartják, hogy folyamatosan jobbá váljanak. Ehhez pedig szeretik olimpikonokhoz mérni a teljesítményüket.

– A Britain’s Got Talent-et követően, Guinness rekordot állítottunk fel. Ehhez fél éven át napi két edzésre volt szükség, kéz és lábsúlyokkal, ami szintén embert próbáló feladat volt. Amikor ebben a sajátos stílusban színpadra visszük a produkciónkat, amiben ott van például a pergetés, az a célunk, hogy lássák az emberek, a néptánc lehet ilyen menő is. Sajnos, erre egy átlagos néptánc egyesületnek nincs lehetősége, ezért ez a mi feladatunk.

A testvérpár a táncpróbák és fellépések mellett folytonosan képezi magát. Emellett Máté a Fricska Táncegyesület koreográfusa, a Kertész Táncegylet művészeti vezetője, személyi edzéseket tart, gimnáziumban oktat, és jelenleg is folytatja tanulmányait.

– A Corvinus Egyetemen írom a szakdolgozatom a ritmus kommunikációról. Nagyon izgalmasnak tartom, hogy egészen Platónig visszavezethetők a szakirodalmak, amik ezzel a témával foglalkoznak.

Gergely a Fricska Táncegyesület művészeti vezetője a mindennapokban portfólió elemzőként dolgozik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában