Koncert

2022.09.14. 11:30

Szaxofonnal hódít Európában Seleljo Erzsébet

Bonyhádon mindenki számára ismerős a Seleljo név, ugyanis sokan tanultak valamilyen hangszeren játszani a Seleljo család tagjaitól. Seleljo Erzsébettel beszélgettünk zenei pályafutásáról és családjáról.

Farkas Eszter

Seleljo Erzsébet szaxofonon, Szatzker Zsanett harmonikán játszott a koncerten (Fotó: Máté Réka)

Hétfőn adott koncertet Seleljo Erzsébet Szatzker Zsanett harmonikaművésszel, akivel igazi klasszikus darabokat elevenítettek fel a művelődési központban. 

– Mindig öröm számomra visszatérni Bonyhádra – mondta Seleljo Erzsébet. – Persze általában a családomat látogatom, de ez már a második alkalom volt az elmúlt egy évben, hogy a művelődési központban léphettem fel, azon a színpadon, ahol az egész gyermekkoromat tölthettem még zeneiskolásként. Nem Bonyhádon születtünk a húgommal, de az emlékezetes éveinket már itt töltöttük. 

Családja Kárpátaljáról költözött 1994-ben Magyarországra. Zeneiskolai tanulmányait zongorán kezdte, tanára édesanyja volt, Seleljo Alexandra, azonban hamar kiderült, hogy Erzsébet zenei pályáját nem a zongora fogja meghatározni. – Tizenhárom éves voltam, amikor édesapám úgy döntött létrehoz egy szaxofonkvartettet és hiányzott egy tag. Vicces, de így tértem át a zongoráról a szaxofonra. 

Első szaxofontanára az édesapja, Seleljo Jaroszlav volt. Később Erzsébet zenei tanulmányait a londoni Royal College of Music-ban folytatta, majd posztgraduális képzést a Konservatorium Wien Privatuniversität – a Bécsi Konzervatóriumban – végezte el, majd ezt követően 2011-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktori iskolájába, ahol a doktori fokozatát hét évvel később szerezte meg. 

– Először Budapestre kerültünk a húgommal a tanulmányaink miatt, aztán kicsit szétszéledtünk a világban. Én London és Bécs után visszakerültem Budapestre, ő viszont Bécsben maradt és jelenleg is ott él és dolgozik, mint zongorista. 

Augusztusban Dunaföldváron a tizenhetedik alkalommal megrendezett nemzetközi klarinét, szaxofon és tárogató táborban Erzsébet már tizenharmadik alkalommal vett részt oktatóként. Lapunknak elárulta a Zeneakadémia szaxofon tanszaka öt éve vele indult, és az idei tanévben végeznek az első hallgatói mesterszakon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában