Tárlat

2022.10.11. 21:19

A pszichiátriai osztály betegeinek alkotásaiból nyílt kiállítás Szekszárdon

Hétfőn, a Lelki Egészség világnapján kiállítás nyílt Szekszárdon, a Babits Kulturális Központban. Egy kis meseország. Házikó, templom, vár, állatkák, tavacska, erdő és utak. Valamennyi a megyei kórház a pszichiátriai betegeinek munkája. Ez része a Szekszárdi Mentálhigiénés Műhely és a Tolna Megyei Balassa János Kórház pszichiátriai osztálya rendezte 31. Pszichológiai Kultúra Hete rendezvénysorozatának. 

Szepesi László

Pócs Margit köszöntötte a résztvevőket. Fotó: Mártonfai Dénes

Fotó: Denes Martonfai

Ez a hét idén az idősek lelki egészségéről szól, de miként azt Pócs Margit, a Mentálhigiénés Műhely elnöke köszöntőjében elmondta, a gyermekkor, a mese és az időskor összefügg. Ugyanis fiatalkorban ágyazódik meg az öregedés minősége, mert nem mindegy, hogy hogyan, milyen lelkülettel válunk felnőtté. A meséknek van hallatlanul nagy a szerepe a felnőtté válás segítésében is, az egészséges öregedésre való felkészülést pedig már a gyermekkor, a fiatalkor meghatározza. 

Az, hogy a kiállítást, s a hét többi rendezvényét is együtt szervezik, valósítják meg a kórház pszichiátriai osztályával, jelzi azt az országban még ritkának számító összefogást, amelynek során a kórház és a mentálhigiénés műhely együtt dolgozik az emberek lelki egészségéért. Ma már másképpen folyik a terápiás munka, mint évtizedekkel ezelőtt. Mutatja ezt a művészetterápia segítségével létrehozott kiállítás is.

A kiállítást megnyitó dr. Kertész Ágnes, a kórház pszichiátriai osztályát vezető főorvos, utalva a múlt pénteken, a Külső és belső utakon címmel tartott előadásokra, elmondta, fontos az az út, amelyet a foglalkoztató nővérekkel, terapeutákkal, s a paciensekkel tettek, tesznek meg. Ennek során készült a kiállított Meseerdő is, és a hónapokig tartó közös munka örömet jelentett mindenkinek.
A kiállítás megnyitója után a főorvos asszony „Hová tűnt az aranykor” címmel tartott előadást. Arról beszélt, hogy az idősek helye hogyan változott a történelem során, hogy az ókortól napjainkig miként gondolkodtak a társadalmak az idősekről. 

Arról, hogy maguk az idős emberek hogyan keresik, s találják meg helyüket a társadalomban, illetve az őket körülvevők hogyan igyekeznek őrizni az idősek értékét. Említette, hogy a hatvanas évekig az időseknek nagyon fontos szerepe volt, de sajnos a mai kommunikáció nagyon sok esetben, mint probléma, fogalmazza meg az idősekhez való viszonyt. Ugyanakkor tapasztalható az ezzel ellentétes tendencia is, mikor a nyolcvan felettiek visszakerülnek a nagy családba, s Szekszárdon is sok olyan civil szervezet van, ahol értékelik, hasznosítják az idős korosztály tapasztalatait, létét, s mondta, ez fontos üzenet a fiatalabb generáció számára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában