Tárlat

2022.10.19. 13:00

Különleges kortárs festmények a Tamási Galériában

A jelenkori magyar piktúra meghatározó személyiségének, Tenk László Munkácsy Mihály-díjas festőművésznek az alkotásaiból nyílt kiállítás a napokban ”Csodára várva ”címmel a Tamási Galériában.

Gazsó Rita

Beküldött kép.

A tematikai sokszínűséggel is jellemezhető tárlat, amellyel a Tamási Galéria is csatlakozott a Magyar Festészet Napja országos rendezvénysorozathoz, a művész számos arcát mutatja: portrék, természeti és épített tájak, elégikus hangulatú életképek alkotják kiállítás anyagát. A tárlatot a művész lánya, Tenk Dóra művészeti mentor nyitotta meg, az Alapfokú Művészeti Iskola tanárának, Ótus Lászlónak és tanítványainak – Kandi Levente és Ótus Máté – közreműködésével.

Tenk László a következő sorokkal ajánlja figyelmünkbe a munkáit: – Életünk során sok-sok öröm és bánat ér bennünket. Kihívásokkal és akadályokkal nézünk szembe. Az akadályok leküzdéséhez, céljaink eléréséhez, egészséges testre és kiegyensúlyozott lélekre van szükségünk. Az egészség őrzésének, karbantartásának nagy hagyománya van, de mikor a közelben csapkodó villámok, betegségek, háborúk viselik meg idegeinket, talán jól jön a segítség lelki békénk megteremtéséhez.

Festőként, tapasztalatomat tudom megosztani önökkel: belső egyensúlyom fenntartásában legtöbbet a hétköznapok csodái segítettek. Kell, hogy ne csak a rosszat, a nehézséget, hanem a szépet és felemelőt is éljük meg.

Vegyük először az esendőségében is lenyűgöző embert. Aztán a természetet, a maga gazdagságával: a fény és árnyék, az évszakok és napszakok, a drámák és győzelmek állandó változása és mindezek egysége. A világmindenség, az anyag és a szellem viszonya és a végtelen. Egész életemben ennek az ellentétnek az egységben való megragadásával foglalkoztam, e tapasztalatok lenyomatai képeim – fogalmaz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában