Ismeretszerzés

2022.10.01. 12:51

Programokból nem volt hiány a Völgységi Múzeumban

Különleges programokkal kedveztek kicsiknek és nagyoknak egyaránt szerdán a Völgységi Múzeumban.

Farkas Eszter

Beküldött kép

– Az iskoláknak sok éve már igyekszik múzeumunk színes, változatos programkínálattal készülni, amelyek az új ismeretek mellett élménnyel fűszerezve közvetítik a gyerekek számára, hogy múzeumba járni jó dolog. Az idei tanévre több mint húsz program közül választhatnak a Völgység iskolái, óvodái – tájékoztatta lapunkat J. Stefán Klára muzeológus.

Első fecskeként a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola második osztályosai látogattak el az intézménybe, ahol Gábor Zsolt múzeumpedagógus több érdekes mesterséggel és azokhoz kapcsolódó tárgyakkal, szerszámokkal röpítette vissza a közelmúlt kézműveseinek világába a gyerekeket. A program második részében az őszi élővilág jellegzetes állatával ismerkedtek a gyerekek J. Stefán Klára muzeológus segítségével, és egy ragasztásos technikával készített őszi képpel térhettek haza.

A délután második felében a bonyhádi Nyugdíjas Pedagógus Klub immár hagyományosnak tekinthető kora őszi programjaként múzeumi túrára érkezett több mint tíz korábbi pedagógus a Völgységi Múzeumba. Ebben az esztendőben májusban nyílt és máig látogatható „A bonyhádi Zománc” gyártörténeti kiállítás, amelyet a látogatók Gábor Zsolt muzeológus tárlatvezetésével tekinthettek meg.

Magyarország 2006-ban csatlakozott az európai kezdeményezéshez, a Kutatók Éjszakájához, melyet évről-évre megrendeznek. A nap zárásaként a Völgységi Múzeum is csatlakozott az elsősorban természettudományok népszerűsítésére életre hívott kezdeményezéshez. 

– A Kutatók Éjszakája lehetőséget teremt a kutatók munkájának aprólékosabb megismerésére, kinyílnak a tudomány kapui és a kulisszák mögé is betekinthetnek kicsik és nagyok egyaránt. A tavaly hagyományteremtő szándékkal életre hívott, hivatalos Kutatók Éjszakáját megelőző esték egyikén megrendezett bonyhádi esemény idén szép számú közönséget vonzott – magyarázta a muzeológus.

Az idei szakmai program sikerét Szentes Olivér éghajlatelemző „Változó éghajlat” című előadása, dr. Máté Andrea tanszékvezető adjunktus „Akadálymentes turizmus a múzeumok világában” gyakorlatorientált összefoglalója és dr. Varga Gábor adjunktus „És mégis mozog…” talajmozgások a szűkebb és tágabb lakóhelyünkön prezentációja garantálta. Az érdeklődőknek lehetőségük volt személyes vonatkozású és szakmai kérdések boncolgatására is, a kutatói és tudományos pálya lehetőségeinek, sugárzó- és árnyoldalainak megismerésére.

A Völgységi Múzeum programjai egész évben folytatódnak: október 5-én a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program támogatásával nyílik „A meg nem alkuvó tolnai – Perczel Mór élete és harcai” című tárlat, amely egészen jövő év március elsejéig lesz látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában