Ordass Lajos- és Prónay Sándor-díj átadása

2022.11.15. 20:30

Átadták az evangélikus egyház legmagasabb rangú kitüntetéseit

Egyháztörténeti jelentőségű eseményhez méltó módon, ünnepi hangulatban adták át a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) legmagasabb kitüntetéseit, az Ordass Lajos- és Prónay Sándor-díjat november 12-én Budapesten, a Luther Otthon – Evangélikus Diákotthon épületében.

TEOL

Ordass Lajos- és Prónay Sándor-díj átadása

Fotó: Kalocsai Richárd

Kovács Etelka, az evangélikus egyház első, nőként felavatott lelkipásztora az Ordass-, az Evangélikus Országos Gyűjtemény munkatársai pedig a Prónay-díjat vehették át. Luther Márton reformátor születésnapja (1483. november 10.) és Márton-nap (november 11.) alkalmából immár hagyomány, hogy az evangélikus egyház két legmagasabb kitüntetését ezen dátumokhoz kapcsolódóan adják át. Az idei ünnepségen egyúttal a nők ordinálásának ötvenéves évfordulójáról is megemlékeztek.

Az Ordass Lajos-díjat az MEE elnök-püspöke, Fabiny Tamás Kovács Etelka lelkésznőnek adta át. Méltatását egy Dietrich Bonhoeffer-idézettel kezdte: „Hol van az egyház tulajdonképpeni helye? Nem egy olyan konkrét hely, melyet előre ki lehetne jelölni. A jelen levő Krisztus helye ez a világban. Ahol Isten az ő gyülekezetével beszél, ott a gyülekezet minden emberi hely tényleges központja lesz […], ez lehet egészen a periférián is. Isten azonban láthatóvá teszi ezt a helyet.”

Kovács Etelka 1962. június 28-án végzett az evangélikus teológián, végzésekor azonban még egy áldásban sem részesült, míg férfi társait lelkésszé szentelték. Ordinációja bő tíz évvel később, 1972. november 19-én a „periférián”, a csöglei templomban történt meg dr. Ottlyk Ernő püspök szolgálatával. Ez valódi egyháztörténeti esemény volt. Kovács Etelka Debrecenben és Veszprémben is szolgált segédlelkészként – bár jogai nem voltak ahhoz, hogy munkáját végezhesse. Mindenkor, a legnehezebb körülmények között is hűséggel szolgálta elhívó Urát. Csöglén és szórványaiban töltötte leghosszabb szolgálatát: harminchárom éven át pásztorolta a terület evangélikusait. Ordinációjának híre már itt érte, s ő lett az MEE első nőként lelkésszé avatott lelkipásztora.

A Prónay Sándor-díjat idén az Evangélikus Országos Gyűjteménynek (EOGY) ítélték. A laudációt mondó Prőhle Gergely országos felügyelő a két évszázados múltra visszatekintő, felbecsülhetetlen értékeket őrző gyűjtemény munkatársainak szerteágazó értékőrző tevékenységét és az integráció szép példáját húzta alá méltatásában. Az EOGY-ot az evangélikus levéltár (alapítás éve: 1812), könyvtár (1921) és múzeum (1979) integrálásával egyházunk 2017-ben, a lutheri reformáció kezdetének ötszáz éves évfordulóján alapította.

A gyűjtemény első igazgatója, dr. Hubert Gabriella munkatársaival együtt múlhatatlan érdemeket szerzett a gyűjteményi munka magas szintű végzése, a megőrzés, a feldolgozás, a korszerű bemutatás, az egyház intézményeivel való folyamatos, illetve projektszerű együttműködés terén. A 2019-ben újraindított Evangélikus Gyűjteményi Kiadványok című sorozat és az Esterházy Péter halála után az egyház tulajdonába került könyvtár feldolgozása és látogathatóvá tétele csak két elem a példaértékű megvalósulások sorából.

Az MEE Országos Presbitériuma 2007-ben alkotta meg azt a szabályrendeletet, amely az Ordass Lajos-díj és a Prónay Sándor-díj alapításáról és évente egyszeri odaítélésének körülményeiről szól. A mártírsorsú püspökről elnevezett Ordass Lajos-díj olyan feddhetetlen életű magyar vagy külföldi felszentelt személynek ítélhető, aki kiemelkedően sokat tett a magyar evangélikus egyházért. A báró Prónay Sándor aranysarkantyús lovagra, királyi kamarásra, korábbi egyetemes felügyelőre emlékeztető díj pedig olyan világi személynek vagy intézménynek ítélhető, aki/amely kiemelkedő szellemi vagy anyagi támogatással áll az MEE mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában