Szonettek

2022.12.30. 10:30

Murzsa András lelkére a szeretet hat

Ajándék is lehetett a karácsonyfa alatt dr. Murzsa András immár hatodik verseskötete. Szonettek címet viselő könyve – mely formátumában, küllemében az első öttel megegyező, tehát összetéveszthetetlenül utal a szerzőre – ugyanis a szeretet ünnepére már elhagyta a nyomdát.

Szeri Árpád

Dr. Murzsa András a Szonettek című verseskötetét dedikálja (Fotó: F. V.)

De az ilyen könyvekre, pontosabban a bennük lévő költeményekre mondják, hogy azokat nemcsak a fennköltséget hordozó ünnepkor, hanem bármikor érdemes elolvasni, lélekmelengető mivoltuk miatt.

Ezt nem az esetleg elfogultsággal illethető egykori kolléga, azaz jelen sorok írója állítja, hanem számos megszólaló a világhálón. A poet.hu honlapon ugyanis szabályszerű rajongó tábora van dr. Murzsa Andrásnak. Ide feltett műveit megannyi gratuláció koszorúzza, hogy ezt a kifejezést használjuk, ha már szonettről van szó. A hozzászólók kiváltképp értékelik ezt a műfajt, íme, néhány elismerés a sok közül: „Magam is elmerengtem, olvasva szép filozofikus szonettedet!”. Avagy: „Kitűnő szonettedet öröm volt olvasni.” Valamint: „Szép szonett kedves András, szívvel jártam nálad.” (Ez utóbbit természetesen egy hölgy írta).

A szerző kedvelői ezek után fokozott várakozással vehetik kézbe a Szonettek című, gyűjteményes kötetet. Miképpen az Prof. Dr. Nagy Janka Teodóra bevezetőben olvasható ajánlása is igazolja, nemhogy senki sem csalódik várakozásában, de egyenesen élményekkel gyarapodik, töltődik fel. Miután dr. Murzsa András a babitsi örökségből is alkotó módon merít, ebből adódóan versei „rácsodálkoznak a teremtett világra, kibontják az emberi élet és a lélek pillanatainak határtalan örömét: a boldogságot, a szeretetet, az együttérzést és a közös létezést.”

Az ajánlás egyúttal a szerző ars poetikáját, költői hitvallását is értő módon elénk tárja: „A kötetet a 14 versből és a mesterszonettből álló szonettkoszorú (Élet,  szépség, szeretet) zárja. A műfaj klasszikus szabályai szerint a 14 vers soraiból összeállított mesterszonett egyszerre összegezi Murzsa András értékszemléletét, világlátását és fogalmazza meg üzenetét a Kedves Olvasó számára: 
A szépségét is látom az életnek. / Keressük a boldogságunkat benne. / Tudjuk, hogy sokszor vannak véletlenek / Nekem a szeretet hat a lelkemre.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában