Ünnep

2023.01.20. 19:59

Színház, zenés előadás és kiállítás is volt a kultúra napján Pakson

A Magyar Kultúra Napja alkalmából programsorozatot szerveztek Pakson, amelynek az ünnepélyes megnyitója csütörtök este volt a Csengey Dénes Kulturális Központban. A sorozatban zenés műsor, képzőművészeti kiállítás és színházi előadások szerepelnek hétfőig.

Gazsó Rita

„A kultúra megőriz és megújít, személyeket átjáró közösséget és maradandó értéket teremt.” Ezzel a Wolfarth Pannenberg filozófustól származó idézettel kezdte köszöntőjét Szabó Péter polgármester a magyar kultúra napja alkalmából szervezett programsorozat megnyitóján a Csengey Dénes Kulturális Központban, emlékeztetve, hogy az ünnep gondolata 1989-ben, a rendszerváltás hajnalán fogalmazódott meg a Himnusz megírásának napjához kötve, hiszen Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be nemzeti imánk megírását.

A nyitónap programja Joós Tamás, Hegyi Norbert: Cseh Tamás estjével zárult (Fotó: Molnár Gyula)

– Éppen Kölcsey kora, a reformkor mutat rá az idézet igazságára, hiszen a 19. század elején, Magyarországon sok minden veszni látszott, de a változás és a későbbi megújulás éppen abból indulhatott, hogy őseink ragaszkodtak nyelvünkhöz, melyet a későbbi évtizedekben jelentősen megújítottak. Megőrizték népzenénket, melyet bő egy évszázaddal később Kodály, Bartók, Bárdos méltán világhírűvé tettek, de elődeink hittek abban is, hogy a magyar szellem kiművelése és tudós emberek képzése nélkül nincs nemzeti megújulás, gazdasági fejlődés, modern európai élet – idézte a polgármestert a TelePaks.

Kiemelte, hogy a kultúra az emberi személy örök értékeiből és méltóságából, az alkotás, vagyis az önkifejezés vágyából és az alkotói tevékenységből, valamint a befogadó személyes nyitottságából születik. – A kultúra tehát valóban személyes közösséget teremtő erő, mely személytől személyig hat. Így lesz a magyar kultúra személyesen csak a miénk, hogy benne van őseink nyelve, gazdagsága, mindaz, ahogy megélték és kifejezték örömeiket, bánatukat, látták emberi közösségeiket. A kultúránk az, ahogy mi, magyarként felfogjuk és megéljük emberi létünk minden rezzenését. Ez az amire büszkék lehetünk, mert megtartott, különlegessé, és számtalanszor elismertté tett bennünket a világ előtt nyelvünk, művészetünk, zenénk által – fogalmazott.

– Hiszem, hogy a kultúra a túltekintés nagy adománya az ember életében. Hiszen a művészetek és kultúra megannyi arca segíti az embert túltekinteni bánatán, veszteségein az élet kudarcain és megérteti velünk az élet mélyebb és örök tartalmát is. És ez a mai nehéz, félelmekkel, bizonytalansággal teli időszakban igazi kapaszkodó és menedék lehet az ember lelkének, személyének – hangsúlyozta Szabó Péter.

Zárógondolataiban, kiemelte, hogy a valódi kultúra elgondolkodtat, gazdagít és felemel, majd megköszönte mindazok munkáját, akik tevékenységükkel gazdagítják és felemelik a paksiakat, őrzik és gazdagítják a város közösségének kulturális értékeit, hagyományait. A nyitónap programja Joós Tamás, Hegyi Norbert: Cseh Tamás estjével folytatódott.

A programsorozat keretében a művelődési házban csütörtökön délután nyílt meg Koszorús Aranka festménykiállítása, péntek este 19 órától „Azt meséld Pista!” címmel Mácsai Pál Örkény István életéről szóló egyszemélyes színházi előadását tekinthették meg az érdeklődők, majd hétfőn 19 órától a Shakespeare Összes Rövidítve (S.Ö.R.) előadás zárja a programsorozatot.

A kultúra napi programokról természetesen a TelePaks is beszámolt:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában