Előadás

2023.02.09. 16:30

Bátaszék jelképévé vált a katolikus templom

Folytatódott a Történelem emberközelben című tudományos diákkör előadás-sorozata. Február 7-én, kedden este Sümegi József, a II. Géza gimnázium igazgatója a Nagyboldogasszony Plébániatemplom építéstörténetéről tartott előadást a gimnázium auditóriumában.

Mauthner Ilona

Már messziről kiszúrható a templom tornya és harminc méteres sisakja

Forrás: MW

Bátaszék jelképévé vált a katolikus templom, melynek tornyát és az azon lévő harminc méteres sisakját az utazó már messziről látja.

A középkori monostortemplom helyén álló, többször átépített épület a 19. század közepére olyan rossz állapotba került, hogy 1842-ben már új templom építésének tervét vetették fel a bátaszékiek az itt tartózkodó püspöknek. Az 1870-es évek elején a Bátaszékre látogató Trefort Ágoston kultuszminiszter is támogatta az új templom építésére létrehozott alapot, ám az építkezés tényleges előkészítése csak az 1890-es évek közepén kezdődhetett meg.

A terveket Hofhauser Antal budapesti műépítész készítette, majd a kivitelezés a templomtéren álló régi apátsági épületek lebontása után 1899. július 4-én kezdődött meg. 1901. július elsejére kész lett volna minden munkálat, ám statikai hibák miatt 1901 tavaszán a süttői kőből készült oszlopok repedezni kezdtek, és a templom összeomlásától lehetett tartani.

Forrás: MW

Lebontani ugyan nem kellett, de az oszlopokat kicserélték és újraboltozták a hatalmas teret, mely munkálatokkal 1902 májusára készültek el. Az ünnepélyes alapkőletétel 1901. július 21-én, a templom felszentelése 1903. október 4-én volt.

A templom neogótikus stílusban épült három hajóval, keresztházzal, tágas szentéllyel, északi oldalán kápolnával, a délin sekrestyével. A torony 82,45 méter magas és ahol a sisak kezdődik, 32 mázsás kövek vannak elhelyezve. Építéséhez 2,5 millió közönséges és félmillió darab Esterházy-féle falburkoló téglát használtak fel.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában