Visszaemlékezés

2023.02.03. 09:30

Bonyhádi származású holokauszt-túlélő könyvét ajánlották az olvasók figyelmébe

A Hőgyészi Könyvtári, Információs és Közösségi Hely a január huszonhetedikei holokauszt nemzetközi emléknap alkalmából népszerűsítette a bonyhádi származású Lily Ebert, leánykori nevén Engelman Lívia és dédunokája, Dov Forman Lily fogadalma című 2021-es könyvét. A történet Auschwitz borzalmairól szóló memoár.

Brunner Mónika

Lily Ebert, leánykori nevén Engelman Lívia. Fotó: Dov Forman.

Közösségi oldalukon ismertetik: Lily gyermekkorának helyszíne Bonyhád volt, ahonnan húsz éves korában hurcolták el édesanyjával és testvéreivel együtt. A Perczel Mór utcában, egykori családi házuk elé 2022-ben botlatókövet helyeztek el. A botlatókövek Bonyhádon olyan házak elé kerültek, melyek a legutolsó szabadon választott lakhelyei voltak azoknak a családoknak, amelyeket koncentrációs táborokba hurcoltak.

– Nekünk, a szomszéd településen élőknek helytörténeti vonatkozása miatt is érdekes lehet a memoár, hiszen Hőgyészt is megemlíti a Szakály-Hőgyész vasútállomás vonatkozásában. Lily többek között megfogadta, ha túléli az auschwitzi haláltábort, elmeséli az igazságot. Ahogy a többi hasonló témájú könyvnél, a fülszövegben itt is olvasható „beszámolóiban felfénylik a remény, hogy ilyen alávaló gonoszság soha többé nem történhet a világban.” 

A könyv nem olvasható el elégszer! Legfőképp azért, hogy az ember ne botoljon ekkorát még egyszer, maximum azokon a bizonyos, emlékül elhelyezett utcai botlatóköveken! – tájékoztattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában