Festészet

2023.02.28. 08:10

Egy festő, aki kicsiben nagy

Főleg tájképeiről, csendéleteiről, szelíd vadakat is megjelenítő természetábrázolásairól ismert Czvitkovics Márta. Azt kevesebben tudják a szekszárdi alkotóról, hogy mini festményeket is készít, méghozzá igen eredményesen. Két alkalommal is neki ítélték a fődíjat, még a pandémia előtti években, a kaposvári Nemzetközi Miniatűr Kiállításon. 

Wessely Gábor

Czvitkovics Márta mini műveivel. A szerző felvétele.

‒ Most Balatonfenyvesre készülök – mondja –, ott lesz mini képek tárlata, június 3-án. Még nem láttam a konkrét kiírást, de gondolom, az eddigi gyakorlatnak megfelelően, három méretben lehet majd beküldeni, összesen, legföljebb tíz alkotást. Ötször ötös, ötször tízes és tízszer tízes képeket. 

Czvitkovics Márta mini műveivel. A szerző felvétele.

Pár négyzetcentiméteres felületen nagyot alkotni! Ez a feladat. Nem csekélység. Sajátos látás- és képalkotási mód kell hozzá. Nyerni se semmi a népes, nemzetközi mezőnyben. Egy kaposvári összegzés szerint, náluk húsz év alatt 13 ezer mini művet láthatott a közönség. Azaz, alkalmanként 60-70 hazai és külhoni művész több száz képe került a kiállítótérbe, illetve megmérettetésre.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában