Tárlatvezetés

2023.02.14. 19:10

Mattionit fel lehet fedezni kabátban is

A kényszerű takarékosság jegyében zárva a Wosinsky Mór Megyei Múzeum, de éreztetni, tudatosítani szeretnék, hogy van, működik a múzeum, ezért a gyengén fűtött termekben tavaszig ingyenes, úgynevezett kabátos tárlatvezetéseket tartanak.

Szepesi L.

Kedden délután a vármegyeháza földszinti kiállítótermeiben Lovas Csilla főmuzeológus az általa rendezett Mattioni Eszter újrafelfedezése című időszaki kiállítást mutatta be azoknak, akik interneten jelentkeztek erre a kabátos tárlatvezetésre. 

Lovas Csilla főmuzeológus (középen) a Mattioni Eszter újrafelfedezése című időszaki kiállítást mutatta be a kabátos tárlatvezetésre érkezőknek. (Fotó: Mártonfai Dénes) 

A Szekszárdon született festőművészt, aki éppen száz éve, 1923-ban végzett az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskola grafikai szakán, korábban inkább hímes köveiről ismerték a megyeszékhelyen, talán azért, mert 1981-ben szülővárosának ajándékozta az ilyen alkotásaiból álló jelentős gyűjteményét. Viszont a festőművész munkássága sokkal sokoldalúbb. Ezt ismerhették meg a résztvevők a kiállításon, amelyet Mattioni egykori munkatársának, Darányi István kőszobrásznak gyűjteményéből válogatták, de szerepelnek azon a pécsi Janus Pannonius múzeum, illetve Rühl Gizella gyűjteményében lévő képek is. Darányi bejáratos volt a festőnő műtermébe, s megőrizte annak eldobott, csomagolópapírra rajzolt vázlatait is, és gyűjteményében vannak iskolai rajzok, főiskolai festmények, rézkarcok, egyházi témájú alkotások, tájképek, csendéletek, s ezek mellett fényképek, dokumentumok is. 

A kedd délutáni kabátos tárlatvezetésen a résztvevők megismerhették Mattioni Eszter életét, munkásságát. Hasonló tárlatvezetés lesz jövő szerdán, február 22-én, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum főépületében, amikor Ódor János az Örökségünk című kiállítást mutatja be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában