Avar kori leletek

2023.02.14. 07:00

Régészeti megfigyelő merült a múltba

Avarok tanyáztak a megyeszékhely határában. Nagy mennyiségű kerámia töredéket hagytak maguk után. Római téglákat építettek a kemencékbe. A leletek már a múzeum raktárában vannak.

Szeri Árpád

Másfélezer ével ezelőtt is ember lakta a Szekszárdi Ipari Park területét, illetve környékét. Sőt, számos régészeti lelet ismételten arra utal, hogy ezen a városszéli részen például az avar korban – nagyjából a Krisztus utáni hétszázas években –  mozgalmasabb élet lehetett, mint manapság.

A megyei múzeum régészei az elemekkel megküzdve tárták fel a leleteket az ipari park munkagödrében (Fotó: Czövek A.)

Az elmúlt hetekben raktárcsarnokok építését megelőző tereprendezési munkák zajlottak a területen. A Wosinsky Mór Megyei Múzeum is képviseltette magát a helyszínen. Tekintettel arra, hogy errefelé már évtizedekkel ezelőtt is különböző korok emlékei kerültek elő a földből. A múlt század hetvenes éveiben dr. Rosner Gyula régész tárt fel itt avar kori telepet, benne – kisebbfajta szenzációként – kerámia égető kemencével.

Czövek Attila régész főmuzeológus, az intézmény osztályvezetője a földmunkákat régészeti megfigyelőként kísérte nyomon. Erre a tevékenységre a régészeti jelenségek azonosítása és a veszélyeztetett emlékek gyors, a kivitelezést lehetőleg nem hátráltató feltárása érdekében van szükség. Átfogó ásatás tehát nem valósult meg; de a „termés”, az eredmény a múzeumi csapat szorgos munkájának köszönhetően, így is szépnek bizonyult.

– A területről általánosságban annyit érdemes tudni, hogy egykor nem alkotott egységes egészet, mivel folyómedrek tagolták – mondta el lapunknak Czövek Attila. – A medrekből nem is került elő semmi érdemleges, ellenben a szigetszerű föld dombokon bronzkori, kelta és avar terepjelenségeket nyugtáztunk. Utóbbi volt a legkiterjedtebb, a maga mintegy ezerháromszáz évvel ezelőtti objektumaival: így például gödörházakkal, kutakkal, edény égető kemencékkel, vízelvezető árkokkal és cserzőgödrökkel. Nagy mennyiségű kerámia lelet, valamint több római kori tégla is előkerült. Ezeket a környékből összeszedett téglákat az avarok a kemencék építéséhez használták fel.

Az említett objektumok sorsa a feltárásukat követő szakszerű dokumentálás – fotózás, rajzolás, geodéziai bemérés – után azez enyészet lesz, viszont a a kerámia, a számos edény töredék már a múzeum raktárában van. Ott várja a tisztítást, a leltározást és a azt a feldolgozó, elemző munkát, mely újabb ecsetvonásokkal gazdagíthatja az avar fazekasságról eddig ismert képet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában