Farsangi mulatság

2023.02.25. 11:30

Seprűket öltöztettek fel a diákok

A Hőgyészi Hegyhát Általános Iskola Gimnázium Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium összes tanulója, mind a százhetvenöt diák részt vett a német nemzetiségi napon és farsangon.

Brunner Mónika

A hőgyészi iskolások néhány felöltöztetett seprűbábuval (Beküldött kép)

Jól sikerült a hőgyészi általános iskolásoknak rendezett programsorozat. Bán-Kirchner Helga intézményvezető-helyettes tájékoztatta portálunkat, hogy német nemzetiségi iskolájukban minden évben megtartják a német nemzetiségi napot, amelyet az idei évben a farsanghoz kötöttek. A megnyitót az első, a második és a harmadik osztályos tanulók német nyelvű műsora tette emlékezetessé. 

– A diákok nagyon várták a programokat, készültek is rá. Az alsósok kézműves foglalkozáson vettek részt, a felsősöket a tornateremben táncház fogadta, ezt követően rejtvényeket fejtettek, énekeket tanulhattak – tette hozzá.

A tanulók a hőgyészi önkormányzattól nyolc seprűt kaptak, amelyekből seprűbábokat készítettek, például bohócot, parasztembert, parasztleányt, kalózt, hercegnőt és rendőrt. Az intézményvezető-helyettes elmondta, hogy az iskolában elsőtől nyolcadik osztályig oktatják a német nemzetiségi nyelvet, amelyet a tanulók a pedagógusoknak köszönhetően könnyen és jól elsajátítanak. Az iskolában 1987-től zajlik német nemzetiségi német oktatás.

Tanulóik ugyan még nem vesznek részt német nyelvvizsgákon, de az intézmény elhagyását követő néhány éven belül már vizsgázhatnak. A nemzetiségi nap műsorát a német munkaközösség szervezte, a farsangi bált a diákönkormányzatot (DÖK) segítő pedagógusok és osztályfőnökök rendezték. 

Ovisok a hivatalban 

A hőgyészi óvodások pályaorientációs napon jártak a hőgyészi polgármesteri hivatalban, számolt be erről Máté Szabolcs polgármester a közösségi oldalán. Tájékoztatott, hogy az ovisok megismerkedtek a pecséthasználattal, anyakönyvvezetői szerepjátékon vettek részt, számítógép-mustrát tartottak a számukra, esküvő-próbán és tanácskozó kerekasztalbeszélgetésen is részt vettek.

A településvezető hozzátette, úgy néz ki, hogy az utánpótlás biztosított, mert az ovisok közül van, aki polgármester szeretne lenni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában