Kongresszus

2023.03.04. 15:41

Harmonika szólt a templomban

A harmonika mesterei találkoznak egymással Pakson. A kongresszuson bizottsági és plenáris ülések váltják egymást. A hangszer készítés rejtelmei is feltárulnak az érdeklődők előtt.

Szeri Árpád

A Nemzetközi Harmonika Szövetség (Confédération Internationale des Accordéonistes) a hét végén, azaz március 3-tól 5-ig Pakson tartja hagyományos Téli Kongresszusát. Az Ifjú Harmonikásokért Alapítvány szervezésében zajló fórumnak a Pro Artis Művészeti Iskola ad otthont.

Csuka Marcell adott koncertet a paksi evangélikus templomban (Fotó: Molnár Gyula)

A fél világot átfogó, rangos eseményről van szó, hiszen tizenhét országból több mint harminc küldött érkezett a helyszínre. Mások mellett amerikai, dél-koreai, finn, olasz, orosz, portugál vendégek találkoztak egymással. Eljött Mirco Patarini, a Nemzetközi Harmonika Szövetség elnöke is, aki egyébként jól ismert és kedves vendég Pakson, hiszen 2019-ben már nagy sikerrel lépett fel az atomvárosban, a Harmonika Világnapján.

Papp Olga harmonika tanár, Az Ifjú Harmonikásokért Alapítvány  elnöke lapunknak elmondta, hogy pénteken délelőtt már le is zajlott egy bizottsági értekezlet, amit délután egy újabb követett. Ezek a megbeszélések mintegy előkészítik a szombati plenáris ülést, melyen a résztvevők – harmonika oktatással foglalkozó személyek, tanárok – megtartják beszámolóikat, összegzéseket, értékeléseket adnak programjaikról és kicserélik egymással tapasztalataikat. Papp Olga azt is hozzátette, hogy a Nemzetközi Harmonika Szövetség 1935-ben Párizsban jött létre, három ország – Franciaország, Németország és Svájc – volt az alapító. Napjainkban a szövetség harminchat ország ötven szervezetét foglalja magába. Az Ifjú Harmonikásokért Alapítvány 2014-ben nyert felvételt. 

A kongresszus vendégei természetesen nem maradnak, nem maradtak muzsika, művészet nélkül. Pénteken este az evangélikus templomban a harmonikatudását a korábban Szentpéterváron, jelenleg Münchenben tökéletesítő Csuka Marcell kápráztatta el a közönséget barokk és kortárs művek tolmácsolásával. A Paks Városi Vegyes Kar, tekintettel a kongresszus nemzetközi jellegére, több nyelven, így angolul, oroszul és magyarul is előadott, hosszas tapssal honorált szerzeményeket. 

Szombaton a már említett plenáris ülés mellett ugyancsak több program várja a résztvevőket. A Pro Artis Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében 9 órától délig a mesterségbeli tudása okán itthon és a határainkon túl egyaránt elismertségnek örvendő Móger Péter hangszerkészítő tart bemutatót. Az Erzsébet Nagy Szállodában pedig 16. 30 órai kezdettel Pataki Ádám paksi harmonikaművész és a Variety Band koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. A kongresszus vasárnap zárul a délelőtt tartandó bizottsági, majd plenáris üléssel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában