Egy gyűszűnyi mese

2023.03.20. 14:02

Személyesen mutatják be a gyermekkönyvet az iskolásoknak

Tavaly decemberben mutatták be Szekszárdon az "Egy gyűszűnyi mese" című gyermekkönyvet, amely Szabó Berni ötlete és munkája révén született meg, összesen ezer példányban. A főként alsós korosztálynak szánt könyv a megye különböző általános iskoláiba jut el, hiszen a szerzők célul tűzték ki, hogy személyesen mutatkoznak be a művel a gyermekeknek. Eddig Dombóváron és Gyönkön jártak.

Munkatársunktól

Gyönkön minden alsós évfolyamon bemutatták könyvüket a szerzők, Szabó Berni és Tóth Róbert (Beküldött fotó)

Az Egy gyűszűnyi mese elkészítése Szabó Berni álma volt, amelyben Tóth Róbert segédkezett a szövegezés terén, míg a grafikai és arculati szerkesztésben Rudas-Mekkey Csenge, illetve Vincze Dávid grafikusok működtek közre. A több mint száz oldalas gyermekkönyv egyedinek számít, hiszen helyi szerzők, a megyében is megélt hagyományokat, valamint jeles ünnepeket vetették papírra két macska, Ede és Flórián kalandjain keresztül. A cicák egyébként is élnek – a Gyűszűbirtok falai között nevelkednek –, ami alapján Rudas-Mekkey Csenge elkészítette a házi kedvencek illusztrációit.

A cicák kalandjai rajzokban elevenednek meg, s valamennyi ünnepnapról szóló oldalon, valamint a foglalkoztató feladatoknál és verses mesék esetében is megjelennek. Ezek képezik ugyanis a könyv felépítését: a magyar – és esetenként külföldi kultúrkörből származó – hagyományokon alapuló ünnepnapok közérthető, avagy gyereknyelven való leírása, a gyümölcsökkel és szőlő- illetve borkultúrával összefüggő verses mesék, valamint a számos kreativitást elősegítő foglalkoztató feladatlapok.

– Miután levélben kerestük fel a megye általános iskoláit, a dombóvári Szent Orsolya Bencés Iskolaközponttól hívott fel bennünket igazgató úr, aki kérte, hogy személyesen vigyük el a köteteket hozzájuk és egy előadás keretében mutassuk be a tartalmát – mondta el Szabó Berni.

A személyes találkozás a kisiskolásokkal olyan jól sikerült, hogy a szerzők könyvbemutató körutat terveznek a megyében, amelynek második állomása Gyönk volt.

– Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a gyönkieknek, hiszen lehetőségünk volt valamennyi alsós évfolyam előtt bemutatkozni. A gyerekek érdeklődése és kedvessége teljesen elvarázsolt bennünket, s mindannyian úgy éreztük, hogy érdemes volt olyan sokat dolgozni a gyermekkönyvvel. Részleteket olvastunk fel nekik, együtt oldottunk meg néhány játékos rejtvényt, és elbeszélgettünk a hagyományok és értékek fontosságáról. Azt hiszem, pontosan ez a kötet és a mi küldetésünk – foglalta össze a szerző.

A könyv alkotói a jövőben minden általános iskolába bekopogtatnak, de szívesen fogadják a megkereséseket másoktól is. Bölcskén például a könyvtárban várható egy hasonló könyvbemutató, a célközönség viszont – helytől függetlenül – ugyanaz marad mindenütt: a gyermekek, illetve a családok.

Az Egy gyűszűnyi mese – amelyről korábban itt írtunk részletesen – a szekszárdi Gyűszűbirtokon és annak webshopjában is elérhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában