Hagyományőrzés

2023.04.27. 20:10

A német kultúrát őrzik ezzel a kiállítással is

A Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat „A csillagvölgy” című illusztrációs pályázatának megnyitóját tartották szerdán Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban. A köszöntőbeszédek németül és magyarul is elhangzottak.

Brunner Mónika

Farkas Pálné, a nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, hogy száznyolcanegy tanuló kreatív munkája, Michelisz József meséje, a "Das Sterntal" azaz "A csillagvölgy" műve alapján készült illusztrációk láthatók a kiállításon. 

Fotó: Facebook/Babits Mihály Kulturális Központ

Berlinger Attila, a kulturális központ ügyvezető igazgatója beszédében elhangzott, büszkék lehetünk arra, hogy a nemzetiségi önkormányzat és a németség hagyományait ápoló és őrző óvodáink és iskoláink folyamatosan szervezik rendezvényeiket, eseményeiket, hiszen például zajlanak a Trachttag kapcsán a Wunderland óvodában és a Dienes Valéria Általános Iskolában a hagyományőrző bemutatók, de közeledik a pünkösd ünnepe is, ahol intézményük örömmel ad teret és bemutatkozási lehetőséget a helyi és környékbeli iskolai tánccsoportoknak és nemzetiségi kórusoknak. Feltett szándékuk, hogy a helyi németség egykori legnagyobb ünnepének hangulatát és kulturális-gasztronómia sokszínűségét a jövőben újra megidézhessék a fesztiválokon is. 

– Számomra, mint sokgenerációs sváb felmenőkkel rendelkező embernek külön szívet melengető érzés, hogy a német önkormányzatnak, az óvodáinknak és iskoláinknak köszönhetően nem tűnik el ennek a népcsoportnak a kultúrája, a hagyományai és a szokásai. Itt ülnek velem szemben a jövő zálogát jelentő gyerekek, akik az őket tanító, elhivatott pedagógusoknak köszönhetően sajátítják el a német nyelvet, ismerhetik meg szüleik, nagyszüleik és az előző generációk által ránk hagyott értékrendet, kultúrát, hitvallást, melynek valódi értékét majd felnőttkorukra fogják igazán megérteni és megbecsülni – tette hozzá. 

A kiállítást Michelisz József nyitotta meg, aki a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége Irodalmi Szekciójának tagja. 

Az ünnepi eseményen közreműködött a Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola gyermekkórusa, a "Mondschein" Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus Egyesület, Főglein Liza, a Szekszárdi Garay János Gimnázium tanulója prózát mondott, Töttős Eszter, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium tanulója harmonikán játszott. 

A kiállítás díjtalanul megtekinthető május másodikáig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában