Helyi kultúra

2023.05.19. 07:00

A Sárköz embere – tárlat nyílt Bogár István emlékére a Múzeumi Világnapon

Kettős ünnep volt csütörtökön délután Szekszárdon, a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban, ugyanis 1977 óta május 18. a Múzeumok Világnapja, amelyet a Föld legtöbb országában ilyenkor megünnepelnek, 100 évvel ezelőtt pedig ezen a napon született Őcsényben Bogár István.

Szepesi László

Az ünnepség a múzeum főépületének könyvtártermében a Wosinsky Emléknap programjával vette kezdetét. A múzeum, mondta köszöntőjében Ódor János Gábor igazgató, 1989-ben ezen a napon vette fel az alapító, Wosinsky Mór nevét, és tíz esztendővel ezelőtt teremtették meg azt a hagyományt, hogy nem csak koszorúzással emlékeznek az alapító igazgatóra, hanem díjakat is átadnak.

Csötönyi László mondott ünnepi beszédet. Fotó: Makovics Kornél

Az ünnepi beszédet Csötönyi László, Szekszárd Város Közgyűlése Kultúra, Civilszervezetek és Városmarketing Bizottságának elnöke mondta, kifejtve, hogy a sok súlytalan, értékes tartalommal nem rendelkező világnapok sorából ez kiemelkedik. Létjogosultságát a múzeumok évszázados munkája bizonyítja, teszi élővé, szükségessé.

Említette, hogy az elmúlt hónapokban, a mostohább körülmények miatt a múzeumokban sem volt könnyű dolgozni, s megköszönte azoknak, akik, ha kellett, nagykabátban is, de végezték munkájukat. Beszélt még arról, hogy a múzeumok kulcsfontosságú szerepet vállalnak a közösségek jóllétében és fenntartható fejlődésében.

Darányi István kőszobrász és Ódor János Gábor (j) igazgató a múzeum tartott ünnepségen. Fotó: Makovics Kornél

Ezt követően Ódor János Gábor a múzeummal szoros kapcsolatban lévő kölesdi Mesevár Óvodának és a gyönki Hegyhát Általános Iskolának a múzeumbarát kitüntetést, az intézmény két munkatársának, Kalányos Szilviának és Veres Florentinának Wosinsky emlékplakettek adott át. Ezzel a plakettel is köszönte, köszöntötte a múzeum az adományaival, munkájával az intézményt segítő Darányi István kőszobrászt. Ő Mattioni Eszter munkatársaként a művésznő sok munkájával, képekkel, festményekkel, vázlatokkal rendelkezett, s azok jelentős részét a múzeumnak adta.

A könyvtárteremben tartott ünnepség után a múzeum előtt megkoszorúzták az alapító igazgató szobrát.

Egy órával később a vármegyeházán folytatódott az ünnep, ahol emlékezve a száz éve született, néprajzi, népművelői munkát is végző sárpilisi kántortanítóra, megnyitották a Bogár István, a Sárköz embere című kiállítást.

A résztvevők előbb archív felvételről meghallgatták Bogár István énekét, majd Ódor János Gábor köszöntője után a sárpilisi Tüskerózsa dalkör (a fenti képen) műsorát.

A kiállítás nyitása előtt Bogár István munkáját méltatta Zentai Tünde, a néprajztudomány kandidátusa, a szentendrei Szabadtéri Múzeum muzeológusa, aki megszervezte és megtervezte, majd berendezte ott a dél-dunántúli tájegységet bemutató házakat. 

Részt vett az ünnepen Tóth Gáborné Bogár Éva, aki édesapja írásos és fotóhagyatékát felajánlotta a múzeum néprajzi gyűjteményének. Színesítette a megnyitót az őcsényi Bogár István Hagyományőrző Egyesület karikázó táncával, majd a résztvevők közösen énekelték Bogár István kedvenc nótáját, a Látod, milyen ködös időt.

A Sárköz népi hagyományai gyűjtőjének munkáját a vármegyeháza északi oldalán lévő földszinti termekben megnyílt kiállítás mutatja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában