Közösség, ahol a fejlődés élmény

2023.05.15. 20:30

Harmadik fesztiváldíjukat is elnyerték a bonyhádi Kränzlein táncosai

Bravúrosan szerepeltek a bonyhádi Kränzlein Néptáncegyüttes ifjú tagjai Solymáron, a Landesrat XI. Országos Német Nemzetiségi Gyermektánc Fesztivál minősítő gáláján. Felkészítőjükkel, Köhlerné Koch Ilonával beszélgettünk az együttes sikereiről.

Farkas Eszter

Arany minősítést, fesztiváldíjat és a Manninger Miklós Táncművészeti Alapítvány díját is bezsebelték. (Beküldött kép)

A bonyhádi Kränzlein táncosai május 14-én Solymáron, a Landesrat XI. Országos Német Nemzetiségi Gyermektánc Fesztivál minősítő gáláján szerepeltek, remek eredménnyel. A Zipfelmütz csoport arany minősítést szerzett, ezenkívül elnyerték a Fesztiváldíjat és a Manninger Miklós Táncművészeti Alapítvány díját is.

Az 1987-ben alapított néptáncegyesület nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésére. A Zipfelmütz csoportban 21 gyermek táncol. 

– Táncosaink rendszeres szereplői a helyi, regionális és országos rendezvényeknek, felléptek már a Budapest Kongresszusi Központban és a Nemzeti Színházban, valamint sokszor jártunk külföldön is. Ezenfelül többször részesültek arany minősítésben, több különdíj és két Fesztiváldíj birtokosai (Cikói gyermekfarsang, Fordított gyermeklakodalmas) – emelte ki Köhlerné Koch Ilona.

Fő feladatuknak tekintik a magyarországi német kultúra ápolását, továbbadását valamint a még fellelhető tánckincs gyűjtését és színpadra állítását.

– Két egykori táncosunk – Czárth Zsófia és Csanád – dédapja még a II. világháború előtt készített egy kicsinyített lovas kocsit, ami a család féltve őrzött kincse volt. Ezt a kis kocsit többször használtuk, amikor menettáncon léptünk fel, még a Müncheni Oktoberfest-en is ezzel vonultunk. Szerettük volna ezt a kiskocsit egy koreográfiában is bemutatni, így emléket állítva Czárth dédpapának és ennek a kihalt mesterségnek.

Május 14-én „A zöld mezőn” című táncot mutatták be, melyre a koreográfiát Köhlerné Koch Ilona és Énekes Piroska tanították be, valamint a csoportot harmonikán Pecze István kísérte.

– Szülők és nagyszülők is kísérték a gyerekeket, hatalmas élmény volt már maga a részvétel is, arról nem beszélve, hogy a harmadik fesztiváldíjas koreográfiánk. A Manninger Miklós díj számomra mindenképp az egyik legnagyobb elismerés, mivel Miklós az egyik legjelentősebb koreográfus volt és míg élt, baráti kapcsolatot is ápoltunk. Kevés időnk volt a koreográfia betanulására, ennek ellenére nagyon jól teljesítettek a táncosaink.

A Kränzleinos-ok 2024 januárjában az LDU gálán is felléphetnek.

– A hétévégén a 11. gyermek táncfesztiválunkat rendeztük meg, 2018 óta ez volt az első. Sajnos az elmúlt öt év minden csoportunkat próbára tette, a hétvégi megmérettetésen három csoport vett részt. A társulatok nem egymással versenyeztek, hanem annak az alkotó munkának az eredményét mutatták be, amit otthon megtanulnak és a vezetőik megálmodnak.

Emögött rengeteg munka van, és megannyi olyan szabályszerűség, ami a hagyományos néptáncot méltó minőségébén mutatja be. A minősítő fesztivál lehetőséget ad arra, hogy az így bemutatott alkotásokról szakavatott zsűri mondja el a véleményét, adjon tanácsot és irányt mutasson a fejlődéshez. A Landesrat vallja, hogy az igazán minőségi koreográfiák sikere az az élmény, ami a munkához, a próbákhoz és alkotáshoz szükséges üzemanyagot jelenti.

Élményt, mint üzemanyag. Ennek a legnagyobb nyertesei a szüleink, nagyszüleink, a környeztünk és az otthonunk, akik minőségi produkciót láthatnak, élhetnek meg, ez a német nemzetiség megtartó erejét jelenti. A közösség, ahol a fejlődés élmény – mondta a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsának elnöke, Kreisz László.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában