Mozi

2023.05.14. 11:28

Inkább a külföldi filmek a nyerők a közönség körében

A Babits Mihály Kulturális Központ tájékoztatása szerint a szekszárdi Agóra moziban januárban a Whitney Houston életéről szóló zenés film és az Avatar: a víz útja alkotás vonzotta a legtöbb nézőt. A Tom Hanks főszereplésével bemutatott mozi is jól teljesített az év első hónapjában.

Brunner Mónika

Egy-egy izgalmasabb jelenet közben jól esik, ha mások is velünk együtt izgulnak

Forrás: Shutterstock

Fotó: bbernard

A moziban átélt élmény mindig összehasonlíthatatlanul nagyobb hatású, mint mikor otthon nézünk egy-egy új alkotást. Szekszárdon is szeretnek moziba járni az állampolgárok. 

A mozilátogatási szokásaik alapján a februári hónap slágerfilmje a Magic Mike utolsó tánca című alkotás lett Channing Tatum színész-táncossal a főszerepben. Keanu Reeves uralta a márciust a John Wick: 4. felvonás című akcióthrillerrel, a történetben az eddigi legveszedelmesebb ellenfeleivel száll szembe. 

Április hónapban pedig a Nintendo és az Illumination animációs filmje, a Super Mario Bros. világát bemutató alkotás hozta a legtöbb nézőszámot a szekszárdi moziban. A jelenlegi, májusi hónap mozialkotásait is úgy próbálták összeállítani, hogy sokak érdeklődését kiváltsa. Nagy reményeket fűznek a május végén debütáló Halálos Iramban 10. részéhez. 

E hónapban magyar alkotásokat is műsorra tűztek, mint például a Radics Béla, a megátkozott gitáros című zenés filmet, amely bemutatja az első kelet-európai gitárhős, a Gitárkirály családi hátterét. 

Varga Dalma, a Babits Mihály Kulturális Központ kulturális osztályvezetője lapunknak elmondta, hogy tapasztalataik szerint a magyar filmek egyelőre nem hozzák az elvárt sikert, annak ellenére sem, hogy az Agóra mozi az elmúlt hónapokban részt vett a Mozisok Országos Szövetsége és a Nemzeti Filmin­tézet magyar filmeket népszerűsítő, „Nézzünk még több magyar filmet a mozikban!” című projektjében. 

A projekt keretein belül a megszokottnál több hazai filmet tűztek műsorra. A magyar filmek visszafogott nézőszámának az oka nem ismert, mert ezzel kapcsolatban nem történik kérdőíves felmérés a nézők körében. Hozzátette: ha gyengébbek a havi megjelenések, beleértve a külföldi alkotásokat is, akkor a mozik nem tudják produkálni a megfelelő nézőszámot. 

Úgy látja, hogy a pandémia kezdete óta az idei évben most már a mozikba látogató közönség is erőre kapott. Várják, szeretik a sikerfilmeket, pláne azok után, hogy a két nagy kereskedelmi televízió reklámozza is azokat. A mozilátogató közönség emlékeiben mélyen él, hogy a pandémia szigorú szabályainak feloldása után az alkotók nem kápráztatták el őket a legjobban várt alkotásokkal, mert kivárták, hogy a nézők elkezdjenek visszaszokni a mozikba. 

A szekszárdi Agóra mozi hatvan fős, tartozik hozzá mozibüfé. A diák és nyugdíjas jegy ezerkétszázötven forint, a teljes árú ezernégyszázötven forintba kerül. Tolna vármegyében népszerű még a bölcskei Rákóczi Filmszínház, valamint a Pakson található paksi mozi.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában